Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dagens tips: Så gör du lata pendlare till klimataktivister

Publicerad: 9 december 2009, 18:52

Motsägelsefullt kan tyckas, men en svensk fordonstillverkare vill att bilpendare ska ta sig till jobbet på ett miljöbättre sätt.


Commute Greener är en ny tjänst som lanseras av Volvokoncernen som ett verktyg för "personlig klimat-aktivism". Det hela är ett program som du når via mobilen eller datorn – och som summerar dina reserelaterade klimatsynder.

Så här funkar det i praktiken: Skriv in vilka resor du gör, få överblick, få ångest och gör något åt saken genom att klicka "Reduction target" och sätt nya mål för dina utsläppsminskningar. Som du säkert förstår uppnås dessa nya mål genom att välja miljöbättre transporter till och från jobbet – exempelvis genom att cykla, gå eller åka gasbuss.

Genom tjänsten kan du också jämföra dina resultat med kollegor, släkt och vänner. Ett tips från oss på redaktionen är att på regelbunden basis belöna, exempelvis med rättvisemärkt och ekologisk chocklad, den som sänkt sina utsläpp mest.

Enligt ett pressmeddelande har börjar historien bakom tjänsten med att några engagerade ingenjörer inser att det behövs enkla verktyg för att minska CO2-utsläpp när man pendlar. Tester visade att individer snabbt blir motiverade att minska sina koldioxidutsläpp med mer än 30 procent – hundratals Volvoanställda har redan börjat använda tjänsten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.