Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Dags att börja förankra EU-regler innan de är beslutade”

Publicerad: 12 oktober 2016, 07:02

DEBATT En effektiv nationell förankringsprocess för nya EU-regler kan innebära större delaktighet och större förtroende för EU, skriver Gunnar Fredriksson, fristående miljökonsult.


En stor del av Sveriges miljölagstiftning beslutas inom EU. Det gäller särskilt områdena avfall, energi och vatten. I Sverige görs remisser och förankring av EU:s regler först efter att besluten fattats. Det visar regeringens utredare Maria Strömvik i ”EU på hemmaplan”, en offentlig utredning som varit på remiss under sommaren.

När reglerna är beslutade är det för sent för kommuner och näringsliv att påverka. Följden blir krångel, kostnader och bad-will för EU. Det är dags att flytta förankringsprocessen till innan det att beslut fattas. Det går att göra utan ökade kostnader eller mer arbete.

När vi tar fram nationell lagstiftning finns ett beprövat arbetssätt som säkerställer att aktörers synpunkter tas tillvara. Myndigheterna har referensgrupper och tar fram underlag. Förslag skickas på remiss i god tid innan beslut fattas. Det är ett bra sätt att kvalitetssäkra regler och se till att även lokal och branschspecifik kunskap kommer med. Kunskap som det är omöjligt att ha koll på för regeringskansliets och myndigheternas tjänstemän. Rätt genomfört leder processen också till att reglerna blir accepterade.

För många områden, bland annat miljöområdet, beslutas nästan all svensk lagstiftning först som EU-regler. Ändå etablerades aldrig något genomtänkt arbetssätt för förankring när vi gick med i EU. Som beskrivs i utredningen är förankringen chansartad och normalfallet är att det görs efter att EU fattat beslut. Små och stora misstag begås beroende på att den samlade svenska kunskapen inte tas tillvara.

I öppenhetens namn skickas EU-reglerna ändå på nationell remiss. Men det görs först när de ska göras till svensk lagstiftning. Det är då oftast för sent att ens påverka översättningen till svenska. Det är också ett stort slöseri. Hundratals kompetenta personer på kommuner och företag ägnar sig åt att svara på remisser där möjligheten att påverka är obefintlig. Resurser kan sparas genom att ersätta remissförfarande vid svenskt genomförande av EU-lagstiftning, med en enklare kvalitetssäkringsprocess.

Jag tror att en effektiv nationell förankringsprocess för nya EU-regler (det vill säga svenska regler) kan innebära större delaktighet i och större förtroende för EU. Något som borde vara värdefullt i Brexit-tider.

Men det förutsätter att förankringsprocessen flyttas till innan besluten fattas. Arbetssättet kan naturligtvis inte se likadant ut som vid nationella processer. Men mycket av vår traditionella förankringsprocess kan användas. Utredaren, Maria Strömvik, har många bra förslag. Bland annat föreslår hon att regeringen inrättar särskilda EU-beredningsgrupper och skapar former för nationella e-samråd. Hon vill också att regeringen förtydligar myndigheternas ansvar att samråda och informera.

Två saker oroar mig. För det första att utredningen glöms bort eftersom det var den förra regeringen som tillsatte den. För det andra att förslagen uppfattas som byråkratiska.

Möjligen har utredaren ett för stort fokus på hur regeringskansliet ska arbeta. Jag tror att det stora arbetet kommer behöva göras av myndigheterna. Jag tror också att det mer handlar om okomplicerade förändringar i det vardagliga arbetet:

- Information på hemsidan om vilka expertgrupper man deltar i och vilka processer som pågår.
- Brett förankrad konsekvensutredning i inledningen av större lagstiftningsprocesser.
- Utforma den svenska förankringen av EU-dokument så att de blir läsbara även för de som inte är expert på processer och direktiv.

… och sluta skicka ut remisser när allt redan är bestämt.

Gunnar Fredriksson, fristående miljökonsult, med erfarenhet av EU-frågor från Naturvårdsverket och SKL

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.