Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dags att utse vinnare inom hållbar sjukvård

Publicerad: 10 februari 2017, 10:31

Tre aktörer ska prisas på Nordic Conference on Sustainable Healthcare 2017. Här är alla nominerade.


När det nästa vecka är premiär för Nordic Conference on Sustainable Healthcare 2017 prisas tre aktörer som med sitt hållbarhetsarbete visat att det går att göra skillnad.
– Det händer mycket på hållbarhetsområdet inom sjukvården i Norden och det finns många initiativ som förtjänar uppmärksamhet och alla de som vi nominerat är värdiga vinnare, säger Daniel Eriksson, juryns ordförande och grundare av Nordic Center for Sustainable Healthcare, till Aktuell Hållbarhet.

För utmärkelsen årets organisatör av hållbar sjukvård har tre aktörer nominerats.
– De första två nominerade, Landstinget i Värmland och Västragötalandsregionen har bägge hamnat högt upp i Aktuellt Hållbarhets landstingsrankning och har under flera år visat att de tar de här frågorna seriöst. Den tredje nominerade, sjukhuset Landspitali på Island, har visat att storleken inte alltid är avgörande för ett föredömligt hållbarhetsarbete, säger Daniel Eriksson

För utmärkelsen årets innovation inom hållbar sjukvård lyfter juryn fram tre aktörer som vill lösa utmaningar i sjukhusen kärnverksamhet.
– Vår första kandidat är PVCfreeBloodBag, ett samarbete mellan näringsliv och sjukvården i Jämtland som har visat att det går att byta ut dagens blodpåsar för röda blodkroppar som innehåller ett reproduktionsstörande ämne som vandrar ut i blodet och vidare in i patienten. Nästa kandidat OCO Nordic har lösningar för rengöring av ventilation och annan känslig utrustning utan vatten och kemikalier och slutligen finns en vinstchans för Uppsala Universitetssjukhus och företaget Pharem Biotech som i samverkan testar en metod med enzymer som bryter ned läkemedelsrester redan vid toalettbesöket.

För utmärkelsen årets bästa företag inom hållbar sjukvård lyfts både små och stora aktörer fram.
– Schneider Electric är en jätte som är med om energieffektivisera sjukvården i hela Norden med stor framgång. Nästa kandidat Orbital har skapat duschar som på ett säkert sätt återvinner vatten tar bort legionella. Slutligen nominerar vi företaget Paxxo från Malmö som på ett nydanande sätt resurseffektiviserar sjukvårdens avfallshantering.

Vinnarna avslöjas Münchenbryggeriet i Stockholm, när NCSH 2017 – den årliga nordiska konferensen om hållbar sjukvård hålls för första gången. Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig.

Läs mer om NCSH 2017 här

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.