Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dags för en ärlig diskussion om skog och klimat

Publicerad: 6 september 2019, 10:19

Det är inte alls bättre för klimatet ju mer skog vi avverkar. Nu är det dags för en seriös och ärlig diskussion om hur skogssektorn bäst kan bidra till att kyla vår planet.


Sverige är ett av de länder i Europa som anstränger sig för att försöka leva upp till Parisavtalet. Vi kallas också för Europas vedbod och försörjer stora delar av Europa och världen med skogsprodukter. För många politiker verkar denna kombination vara ett lyckosamt sammanträffande som bäddar för synergier: som stort skogsland kan vi på samma gång öka uttaget av skogsprodukter och rädda klimatet, genom att till exempel ersätta fossil energi med fliseldning. Den bilden kommer att leva kvar så länge skogsindustrin får sätta agendan i debatten.

Atmosfärens förhöjda halt av koldioxid beror inte bara på att vi tagit upp olja, stenkol och gas från jordskorpan och eldat upp. En betydande del beror också på att mänskligheten avskogat planeten och därmed frigjort koldioxid till atmosfären. Historisk avskogning är alltså i högsta grad en del av klimatproblemet och enligt klimatforskare som detaljstuderat frågan kan en återbeskogning av planeten vara vår bästa chans att klara deadline för klimatet. Det vill säga en kraftigt ökad skogstillväxt kan vara det mest realistiska sättet att bromsa ökningen av koldioxidhalten i atmosfären inom den tioåriga frist mänskligheten tros ha på sig tills självförstärkande mekanismer gör att allt klimatarbete därefter kommer att vara förgäves.

Skogsindustrin hävdar med allt större emfas att det är bra för klimatet att öka skogstillväxten och samtidigt ta ut en allt större ”ränta” på tillväxten i form av skogsavverkning. Men den fråga som nu är uppe till diskussion bland världens klimatforskare handlar om att avverka mindre än idag – inte mer. När träd växer binder de in så mycket kol från atmosfären att endast en liten minskning av avverkningen skulle få mycket stor effekt, hävdar forskare.

Det finns också mycket annat som forskare menar att man kan göra med skogen för att maximera dess positiva klimateffekt. Blandar man upp barrskogsplanteringar med lövträd så ökar reflektionen av solens värmande strålar tillbaka till rymden, den så kallade albedo-effekten. Något som också skulle motverka ökade bränder och skogsangepp till följd av ett varmare klimat. En annan enkel och billig åtgärd är att lägga igen diken så att utdikad skogsmark återväts vilket gör att den kan binda mer växthusgaser. Att sluta gallra är en annan åtgärd som sägs kunna öka inbindningen av kol i skogen. Lagändringar, mål och styrmedel skulle kunna åstadkomma detta. Så vad är problemet?

Troligen att det är ansträngande att ta till sig ny kunskap och ompröva sin världsbild. Troligen att många politiker lyssnar mer på ekonomiska särintressen än på oberoende klimatforskare. Troligen att kronor på banken värderas högre än kronor som tar upp koldioxid ur atmosfären. Och troligen att våra beslutsfattare inte på allvar har undersökt den för Sverige mycket betydelse frågan: hur kan skogssektorn bidra allra mest till att bromsa temperaturökningen på jorden – och vilka snabba och lätta steg kan vi ta för att få dessa saker att hända så snabbt som frågan kräver?

I nästa nummer av Aktuell Hållbarhet kan du läsa om hur skogsindustrin slirar på argumenten och snubblar på sifforna i ett försök att visa att det bästa för klimatet är att fortsätta att göra precis som den gör nu.

Pernilla Strid
Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.