måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dags för energiföretagen att satsa på smart efterfrågehantering

Publicerad: 26 juni 2019, 11:22

Jürgen Mayerhofer och Johannes Püller

DEBATT. Flexibilitet är A och O för att dra full nytta av förnybara energikällor. Men hittills har intelligent optimering av efterfrågan på energi – så kallad Demand Side Management – ignorerats. Det är dags att energiföretagen engagerar sig och börjar utnyttja alla möjligheter som finns här, skriver Johannes Püller och Jürgen Mayerhofer på VisoTech.


Det är inte bara stora förvaringsanläggningar som kan användas för att lagra energi, vilket bidrar till bättre utnyttjande. Även mindre hushållsprodukter som kylskåp och varmvattenberedare kan användas. Men för att lyckas utnyttja såna mindre apparater måste de integreras, och hanteras, med lösningar för att övervaka och kontrollera efterfrågan på energi.

Lösningar för att kontrollera efterfrågan (Demand Side Management) används annars till exempel om en stor energikälla, som ett kraftverk, går ner eller om belastningen når en topp. I sådana lägen kan elektrisk utrustning slås av med fjärrstyrning.

En intelligent efterfrågehantering ger också upphov till intäktskällor och gör nya affärsmodeller. Ett tydligt exempel gäller förnybara energikällor, som vind- och solkraft. De genererar energi när förhållandena är de rätta, till exempel att det är soligt eller att det blåser. Men om energi inte efter-frågas just då måste den lagras. Ett problem är att stora anläggningar för lagring av energi utgör miljöproblem i sig, inte minst vad gäller ekologi. Eller för att tala klarspråk: det är inte populärt att bygga nya stora, antagligen fula, byggnader.

Nästan varje kylskåp och varmvattenberedare fungerar som energilagringssystem i sig och utgör alternativ till större anläggningar. Men de måste hanteras tillsammans som decentraliserade system, bundlas. Och bara apparater som blir direktanslutna till energimarknader och kan kontrolleras med automatiserade lösningar kan utnyttjas i praktiken för storskalig lagring av energi.

Hushåll skulle kunna ansluta sig till sådana system, antingen via sina energileverantörer eller via fristående marknadsaktörer. Med smarta mätare går det att få en bättre förståelse för konsumtionsmönster och därigenom optimera hela energisystem.

Rent affärsmässigt kan det bli lönsamt för energileverantörer att ansluta sina kunders kylskåp gratis och i gengäld kunna integrera kylskåpen i ett system för att kontrollera efterfrågan. Kontentan blir vinster för både kund och leverantör.

Dessutom kan smart efterfrågehantering komma väl till pass i extrema situationer, genom att bidra till att balansera elnätet.

Varför lämnar energileverantörer de här nya möjligheterna till andra aktörer, i stället för att utnyttja dem själva? De traditionella leverantörerna har hittills inte lyft fram behovet av ökad flexibilitet på energimarknaden tillräckligt. Det samma gäller för företagen som hanterar distributionsnäten. Detta trots att bättre hantering av efterfrågan skulle öka säkerheten för leveransen av den energi vi alla är så beroende av.

Det är dags för energiföretagen att agera.

Johannes Püller 
medgrundare, VisoTech,

Jürgen Mayerhofer
vdm  VisoTech

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev