Klimat
Dags för industrierna att ta sitt ansvar
Publicerad: 2 maj 2019, 10:17
DEBATT. För att klara de enorma energiutmaningarna som samhället står inför idag så måste energi hanteras som den värdefulla resurs det är. Det skriver företrädare för Grön Ungdom inför Miljöpartiets kongress i helgen.
Klimatsmarta val i vardagen är något som allt fler funderar över, och det är både viktigt och bra. Vi alla måste vara en del av omställningen. Men för att klara av klimatkrisen så måste vi lyfta blicken från individen, för det går inte att som individ leva hållbart i ett ohållbart system. Vi måste prata mer om det system som tillåter stora företag och industrier att göra vinst på att förstöra vårt gemensamma klimat.
En av de mest grundläggande sakerna som lärs ut i fysikundervisningen är att energi aldrig kan förbrukas, bara omvandlas mellan olika energiformer. Idag beter sig dock många stora industrier som om de inte hade den kunskapen. Sverige har mycket energiintensiv industri som genererar stora mängder värme som man helt enkelt kyler bort, när man istället hade kunnat ta tillvara på den. Detta slöseri är direkt oansvarigt. För att klara de enorma energiutmaningarna som samhället står inför idag så måste vi hantera energi som den värdefulla resurs det är.
Vi har ett väl utbyggt system av fjärrvärme, vilket är en väldigt effektiv uppvärmningsmetod som både bidrar till lägre utsläpp av växthusgaser och är samhällsekonomiskt lönsamt. Idag kommer ca 8 procent av den svenska fjärrvärmen från spillvärme från industrin, men potentialen är betydligt större än så. För att utnyttja energins fulla potential menar Grön Ungdom att det måste bli obligatoriskt för alla industrier med stort värmespill att koppla upp sig på fjärrvärmenätet. Självklart finns det idag vissa tekniska begränsningar att ta hänsyn till, men för att undvika att ekonomiska intressen går före klimatet så bör industrier även kunna ansöka om statliga lån för att genomföra denna investering.
Industrin står för en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Av den andelen så utgör stålproduktionen 35 procent, vilket gör stålindustrin till Sveriges största utsläppare av koldioxid. Stål är ett material som håller hög kvalitet även vid sekundäranvändning. Trots det återvinns en väldigt liten del. 20 procent av allt material som kommer till byggarbetsplatser slängs dessutom på grund av felplanering. Material Economics släppte en rapport som klargjorde att 85 procent av hela Europas stålbehov skulle kunna ersättas år 2040 med återvunnet stål. Sverige ska alltid sträva efter att vara först när det kommer till klimatinnovationer, och det har vi också varit i många avseenden. Därför föreslår Grön Ungdom till kongressen att Sverige ska nå detta mål till 2030.
Högern kommer hävda att detta är döden för svensk företagsamhet, men vi kan faktiskt inte vänta längre på mjuka övergångar och lägga tid på kompromisser mellan näringsliv och klimat. Industrier som inte klarar av omställningen till ett hållbart samhälle kan helt enkelt inte fortsätta med sin verksamhet. Så enkelt är det. Annars får kommande generationer återigen betala det priset för tidigare generationers nonchalans. Rätten till en levande planet står långt över rätten för företag att göra vinst.
Lovisa Berglund
förbundsstyrelseledamot Grön Ungdom
Oliver Björklund
kongressombud Grön Ungdom