måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Dags för svenska staten att divestera!”

Publicerad: 8 februari 2016, 06:45

DEBATT Det är både ekonomiskt oansvarigt och moraliskt förkastligt att staten har pengar i fossilbranschen, det skriver Grön ungdoms arbetsgrupp för klimat och miljö, inför ungdomsförbundets riksårsmöte i Borås i helgen.


Sverige har förutsättningar och skyldighet att ta klimatansvar. Ett viktigt verktyg är att statliga bolag och pensionsfoder flyttar finanserna från olje- kol- och gasindustrier. Det är ansvarsfullt mot både klimatet och Sveriges finanser.

Klimatforskningen visar på att 80 procent av alla nu kända tillgångar av olja, gas och kol måste stanna i marken  om den globala medeltemperaturhöjningen ska kunna hållas under två grader. Att då ha investeringar i just dessa branscher är alltså att begrava sina pengar i marken och aldrig få tillbaka dem. För att undvika både klimat- och finanskris när den så kallade “kol-bubblan” spricker borde staten, de statliga bolagen och pensionsfonderna ha divesterat innan år 2020.

På klimattoppmötet i Paris enades världens ledare om att ta ansvar för klimatet. Det var en tydlig signal om att fossilbranschens dagar är räknade, och oljebörsens ras kom som ett brev på posten.

Storbritanniens största bank, HSBC, har räknat ut att de största energiföretagen riskerar att  förlora mellan 40 och 60 procent av sitt börsvärde när det tvågradersmål som antogs vid klimattoppmötet i Paris i december förra året väl implementeras. Oljeföretagens reserver kommer inte kunna användas, vilket innebär att pengar som har investerats där blir värdelösa.

Förutom att det är ekonomiskt oansvarigt att ha pengar i fossilbranschen är det också moraliskt förkastligt. När vi investerar i fossila bolag möjliggör vi en fortsatt utvinning av smutsig energi. Det leder till stora skador på natur och samhällen, och värst drabbas de fattigaste människorna i världen.

Att ha pengar investerade i fossilbolag gör oss direkt skyldiga till det lidande som klimatkatastrofer orsakar världen om. Investeringar i fossilbolag lägger också en blöt filt över marknaden för grön teknik.

Många har redan gått före och divesterat. Svenska kyrkan, Uppsala kommun, San Francisco och Norges största pensionsfond är bara några exempel.

I Sverige står de allmänna pensionsfonderna på egen hand för runt en biljon kronor. Det är pengar som kan göra stor nytta om de investeras i etiska och hållbara företag, och som kan vara försvunna om de inte investeras hållbart istället.

Hanna Lidström, Sara Almström, Elina Jansson och Anna Tranberg, Grön ungdoms arbetsgrupp för klimat och miljö

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev