Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dålig krisberedskap i ett varmare klimat

Publicerad: 7 augusti 2014, 06:10

Resurser saknas och ingen håller ihop trådarna. Skogsbranden i Bergslagen har lyft frågan om krisberedskap och experter menar att Sverige inte gör tillräckligt inom klimatanpassning.


Sverige är dåligt rustat för att hantera skogsbränder och andra extrema väderhändelser som kan följa med ett allt varmare klimat. Det anser flertalet experter som Dagens Nyheter pratat med i och med skogsbranden i Bergslagen.

– Politiskt är det kanske inte så lätt att prata om att man till exempel måste bygga nya avloppsrör eller skyddsvallar, andra frågor är hetare, säger Emilie Gullberg, handläggare och klimatexpert på SKL, till DN och tillägger att det saknas någon som håller ihop de ansvariga myndigheternas arbete.

I början av sommaren vädjade SKL till miljödepartementet om en bättre beredskap mot översvämningar, jordskred och bränder. Organisationen pekade också på bristen på långsiktighet. Det årliga anslaget till klimatanpassning på cirka 100 miljoner kronor är det lägsta beloppet som klimat- och sårbarhetsutredningen bedömde var rimligt för förebyggande insatser.

Dagens Nyheter har också pratat med Jan Wisén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som anser att det är viktigt att se över kommunernas avtal med privata aktörer. När den privata sektorn tar över allt mer ansvar måste man veta hur resurserna kan användas i ett krisläge, poängterar han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.