Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dålig luft kan leda till cancer

Publicerad: 18 oktober 2013, 10:41

Luftföroreningar är en ledande orsak till cancer. Det säger Världshälsoorganisationen, WHO, i dag.


Gifter och partiklar i luften klassas nu i samma kategori som tobaksrökning och asbest. Tom Bellander, expert på luftföroreningar, säger till Sveriges Radio att ett av de värsta problemen är trafiken.
– Den enda lösning vi från vetenskapssamhället kan rekommendera är att skilja trafik och människor åt.

Hälsoriskerna med luftföroreningar är som störst för de som bor precis invid en trafikerad väg eller gata. Sedan tidigare är det känt att dålig luft leder till hjärt- och lungsjukdomar, men på senare år har kopplingen till cancer framträtt allt tydligare. Framför allt lungcancer men även cancer i urinblåsan.

Världshälsoorganisationen, WHO, anser att det finns klara belägg för att de sjukdomarna kan orsakas av luftföroreningar.
Riskerna är som störst i länder med snabb ekonomisk utveckling, som exempelvis Kina.
Men även en äldre svensk studie som professor Tom Bellander vid Karolinska Institutet gjort, visar på sambandet med lungcancer.
– När vi gjorde studien i Stockholm för drygt tio år sedan var vår beräkning att ungefär tio procent av lungcancerfallen hade kunnat undvikas om halterna av luftföroreningar varit väsentligt lägre, säger han.

223 000 dödsfall i lungcancer kunde ha undvikits globalt sett år 2010 om luften hade varit bättre, enligt WHO. Man hoppas nu att beslutsfattare världen över ska ta sitt ansvar.
-Att WHO:s cancerforskningsinstitut IARC nu gör den här bedömningen borde få effekt, säger professor Tom Bellander till Sveriges Radio.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.