Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dåligt miljörykte sinkar maltesisk kommissionär

Publicerad: 25 september 2014, 11:20

Den föreslagna miljökommissionären Karmenu Vella brottas med sitt hemlands dåliga miljörykte. Nästa vecka frågas han ut av parlamentet om Maltas tidigare beslut att göra inskränkningar i EU:s miljödirektiv.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 september.

Malta har en lång lista med överträdelser mot EU:s miljölagstiftning. Så godkände till exempel den maltesiska regeringen i vintras, med Karmenu Vella som turistminister, fågeljakt med fällor – i strid med EU:s fågeldirektiv.

Det var resultatet av en överenskommelse Arbetarpartiet gjorde med landets inflytelserika jägarorganisation FKNK strax före valet i fjol. Det innebar även att jakt på helgdagar och nattetid tilläts.

Bird Life Malta kritiserar nomineringen av Karmenu Vella och hävdar att det degraderar miljöarbetet i EU. De anser att han under sin karriär haft alltför många affärsintressen som gör det svårt att agera opartiskt i rollen som kommissionär.

”Dessa långvariga och varierade externa intressen gör det väldigt svårt att ens överväga honom till posten som miljökommissionär”, skriver Bird Life Malta i en kommentar, och fortsätter: ”Karmenu Vellas samröre med big business kanske är förenlig med Junkers betoning på ekonomisk tillväxt […] men är en olämplig bakgrund för ett jobb med miljöskydd”.

Karmenu Vella frågas ut av EU-parlamentets miljöutskott den 29 september. En fråga som med stor sannolikhet lär diskuteras är den översyn av fågel- och habitatdirektiven som kommissionen sagt ska genomföras.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.