Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dammvarnare snart i var mans hus

Publicerad: 30 september 2009, 04:38

Israeliska forskare har tagit fram en dammvarnare som är enkel att använda.


Är du orolig för att damm från ett intilliggande bygge skulle kunna påverka familjens hälsa? Den nya mätaren från Tel Avivs Universitet kan bekräfta dina farhågor, eller skänka dig sinnesfrid.

Professor Eyal Ben-Dor och hans doktorandstudent Sandra Chudnovsky har utvecklat en sensor kallad Dust Alert som ska vara den första i sitt slag. Den är avsedd att hjälpa både privatpersoner, fabriker och myndigheter att hålla koll på luftkvaliteten. Den fungerar ungefär som en ozon- eller koloxidmätare, men mäter istället mängden små partklar i inomhusluften. Den är avsedd att sätta upp hemma eller på kontoret under tre veckor och kan ge föroreningsvärden för damm, pollen och toxiner i realtid. Den fungerar som ett litet kemilabb och kan till och med visa toxinernas kemiska sammansättning.

Med hjälp av dessa mätningar kan man ibland väldigt snabbt hitta en lösning för hus fyllda med damm eller pollen. Lösningen kan ibland vara så enkel som att alltid ha ett fönster öppet. Ibland kan enkla lösningar få stort genomslag på andningsluftens kvalitet.

Mätaren är baserad på en typ av kemisk analysator kallad spektrofotmeter och kan installeras och börja samla in data på ett par minuter, även om mätningar över cirka tre veckor är att föredra för att man ska få med alla fluktuationer i inom- och utomhusklimat.

Dammvarnaren fyller ett viktigt behov. Om vi andas in förorenad luft under en längre tid kan det få allvarliga konsekvenser, som astma, bronkit eller lungcancer. Dammvarnaren kan motverka detta och till exempel ge tilltänkta hyresgäster noggranna förutsägelser för dammnivåer i hus och kontor. Antag att något i familjen lider av allergi. Då kan kännedom om dålig luft kanske förhindra ett felaktigt husköp. Men mätaren kanske kommer att bli mest användbar efter olika katastrofer, som kemiska olyckor, dammstormar eller husras. De som bor i området känner normalt inte till de kvardröjande riskerna och eftersom det inte finns något noggrant mätverktyg kan inget göras för att hjälpa dem. Dammvarnare kan varna och få folk att lämna sina hem tills dammet lagt sig eller vidta enkla motåtgärder som att helt enkelt vädra ut farliga rum.

Kommunerna skulle också kunna använda dammvarnaren till att göra dammkartor över gator och stadsdelar och använda resultaten för att på ett bättre sätt komma åt och straffa förövarna. Det finns för närvarande inget effektivt system för att mäta hur människors hälsa försämras av byggarbetsplatser. Hittills har vi varit tvungna att tacka och ta emot inandningsluften. Dammvarnaren nu kan ge tillförligtliga data om föroreningar. Visst kan vi se dammet på möbler och fönster, men hittills har vi inte kunnat se dammet vi andras in.

Tel Avivs universitet har redan gjort flera dammkartor över storstäder, vilket har givit stadsplanerarna mera information vid planering av parker och andra grönområden.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.