söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danderyds villaägare kritiska till miljöarbetet

Publicerad: 22 juni 2009, 10:57

En av Sveriges rikaste kommuner, Danderyd, finns med bland de 14 kommuner som är sämst på miljö i Miljöaktuellts undersökning. På Danderyds Villaägareförening är man inte förvånade över kommunens dåliga resultat.
– Kommunen har inte prioriterat miljöfrågorna, konstaterar man.

Ämnen i artikeln:

Miljömål

Danderyds Villaägareförening påtalar konkreta miljöproblem inom kommunen.
– Kommunen har inte prioriterat miljöfrågorna, säger Sven-Henrik Spens, ordförande i Danderyds Villaägareförening.

Ett av de problem som Danderyds Villaägareförening ser är kommunens och Diligentias planer på att bygga en skyskrapa och ett nytt köpcentrum med flera parkeringshus. Bygget kommer enligt föreningen att öka biltrafiken i och genom kommunen.

Föreningen anser att kommunen borde satsa på kollektivtrafiken.
– T-banan borde i stället förlängas till Täby och E18 förläggas i en tunnel genom Danderyd. Redan nu är Danderyd bullerstört och luftförorenat. En sak är säker och det är att man exploaterar mot många kommuninvånares vilja, säger Sven-Henrik Spens, som representerar 1300 villaägare i Danderyd.

Även Villaägareföreningarna i Djursholm, Stocksund och Djursholms Ekeby är oroliga för den kraftiga exploateringen vilket man uttryckt i en gemensam skrivelse till Danderyds Byggnadsnämnd i juni. Föreningarna representerar totalt 2500 medlemmar.
– Kommunen har visat mycket lite förståelse för att bullermattorna från E18 och Roslagsbanan brer ut sig över allt större områden. Som bekant förorsakar buller och luftföroreningar allvarliga folkhälsoproblem, speciellt hos unga och äldre, säger Sven-Henrik Spens.

Kommunen har för avsikt att ge byggnadslov till ett höghus med bostäder alldeles intill E18. Sven-Henrik Spens tror inte att man kommer att framhålla den skadliga miljön när lägenheterna bjuds ut.
– Tydligare kan kommunen knappast visa sitt ointresse när det gäller att värna sina medborgares välbefinnande. Man verkar inte förstå att detta genererar framtida kostnader, säger Sven-Henrik Spens.

Han är kritisk till att kommunen inte verkar intressera sig för miljöfrågor.
– Är detta något som automatiskt infinner sig när ett parti har egen majoritet, vilket i Danderyd är moderaterna, frågar sig Sven-Henrik Spens.

Medan Danderyd kanske följer Plan och bygglagen anser han att kommunen definitivt inte följer kommunens eller Stockholms Läns miljömål.
– I höst kommer politikerna att fatta beslut om byggprojektet. Detta kan innebära ytterligare 70 000 kvm butiker, kontor och bostäder. Vi ser gärna att det blir en öppen debatt innan dess, säger Sven-Henrik Spens.
Danderyd har inte längre en egen miljöchef, utan samarbetar med Täby och Vaxholm.

Hanna S Backman

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev