Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Daniel Hansson: ”Få kan i sin vildaste fantasi ens föreställa sig hur stort problemet är”

Publicerad: 18 september 2012, 05:00

Oceanografen och medgrundaren till kampanjen #plastriot, Daniel Hansson, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Daniel Hansson
Ålder: 31 år
Arbetar som: Oceanograf och medgrundare till #plastriot, en kampanj mot onödig vardagsplast.

Favoritbok: Plastic Ocean, av Charles Moore
Antal sidor: 358
Förlag: Avery Publishing Group

Varför den bör läsas: När jag berättar hur dåligt havet mår av vårt beroende av plast tror de flesta att jag skojar. Få kan i sin vildaste fantasi ens föreställa sig hur stort problem plast utgör i havet, hur många miljoner ton plast som guppar omkring i vågorna, hur många miljoner djur som tar skada eller dör varje år eller hur många miljoner kronor vi i Sverige får betala bara för att ha någorlunda rena stränder – pengar som för övrigt tas från redan skrala kommunala budgetar. Samtidigt är detta ett problem som jämfört med andra miljöproblem är enkelt att förändra med mycket små medel i sin egen vardag.

Charles Moore, som myntade uttrycket "Great Pacific Garbage Patch", ger på ett effektivt sätt en färgstark överblick över hur han förstod vidden av nedskräpningsproblematiken i Stilla havet. Han tar upp hur djuren lider, hur stränderna smutsas ner, hur ekonomin påverkas negativt, hur vi äter plast utan att vara medvetna om det samt hur plasten läcker kemikalier som påverkar vårt hormonsystem – bara för att nämna några saker. Även om fokus ligger helt på Stilla havet, ger det ändå en förståelse för hur allvarligt det här problemet är. Kanske är det till och med en större utmaning för havet än klimatförändringar. När vi nu dessutom, utifrån senaste kunskapen, vet att problemet är enormt i Nordsjön och på den svenska västkusten, ja, då kan vi inte längre låtsas som att "det aldrig kan hända här"; det har redan hänt här. Havet är slutstation för allt som släpps ut på land, därför är vi alla med och påverkar.

Bästa citatet: I ett av kapitlen beskriver Moore hur plast äts upp av organismer på alla näringsnivåer trots att det varken innehåller näring samtidigt som det är potentiellt giftigt. Han menar att vår bild av näringskedjan är fel och att plast måste tas med enligt följande argumentation:

"Though plastic is not a living organism, it acts like one and has the impact of one and should be taken into account in characterizations of the ocean biome. What is most shameful in this more realistic modern scenario is that plastic, in a sense, is man’s surrogate, swimming with the fishes and doing harm."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Alla riksdagsledamöter borde få ett exemplar i "välkommen tillbaka till jobbet"-present när Riksdagen öppnar för hösten. De boende längs kusten är smärtsamt medvetna om problemet redan, men från Stockholm är det tyst. Kanske kan boken få riksdagsledamöterna att ta havets miljöproblem på större allvar och börja fundera på hur Sverige som nation skall bekämpa marin nedskräpning nationellt och internationellt.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News