Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Danmark kräver tillgång till Arktis resurser

Publicerad: 18 Maj 2011, 09:50

Kampen om Arktis resurser hårdnar ytterligare då Danmark nu också gör anspråk på områden. Danmarks förhållande till Grönland som är centralt placerat i Arktis gör enligt danskarna att man har ”särskilda rättigheter och plikter i regionen”.


Sveriges Radio berättar idag om ett danskt dokument om landets strategi för Arktis fram till år 2020. FN:s Havsrättskonvention har tidigare gjort klart att fem länder kan ställa territorialkrav på områden i Arktis – det är USA, Kanada, Ryssland, Norge och Danmark.

Om dessa länder vill göra anspråk på något område i Arktis måste de skicka in en ansökan till FN senast 2014 – och enligt dokumentet kommer alltså Danmark att göra detta. Danmark väntas enligt dokumentet göra anspråk på kontinentalsockeln i fem områden runt Färöarna och Grönland, däribland själva Nordpolen.

Den danska Arktis-strategin innehåller förutom anspråket på Nordpolen uttalanden om att naturresurserna i Arktis ska tas tillvara – men på ett sätt som är säkert för den sårbara miljön. Dessutom gör man klart att resurserna ska utvinnas på grönlänningarnas villkor.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.