Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danmark rustar för klimatkollaps

Publicerad: 4 januari 2012, 10:10

Dansk minister meddelar att landet nu förbereder sig för värsta tänkbara klimatscenario med en temperaturökning på 6 grader.


Det var efter klimatmötet i Durban som den danske klimat-, energ- och byggministern Martin Lidegaard meddelade att regeringen nu lagt ett uppdrag till DMI, Danmarks Meteoroligiske Institut, att göra en "extraordinär" riskutvärdering av konsekvenserna för landet om den globala temperaturökningen steg med 6 grader.
– Vi är en lågt liggande östat, så det kan få ganska allvarliga konsekvenser om vi går mot en temperaturökning med sex grader under detta århundrade, säger han till den danska tidningen Ingeniøren.

Enligt FN:s klimatpanel skulle världens havsvattennivåer kunna stiga mellan 0,9 meter till 1,5 meter bara av en temperaturhöjning med två grader.
– Det här är ju extrema scenarier som inte är särskilt trevliga att tänka på. Men som världen utvecklar sig tycker jag att vi är tvungna att förbereda oss på att de kan bli verklighet, säger Martin Lidegaard.

I Durban lyckats man få alla världens länder att skriva på ett klimatavtal – som dock börjar gälla först 2020. Martin Lidegaard anser att det är alltdeles för sent, och att det är ett av skälen till att regeringen nu väljer att förbereda sig på sex graders temperaturökning.
– 2010 var ett rekordår. Det var det år som mänskligheten släppte ut mest växthusgaser någonsin, det var det år vi hade den största isavsmältningen någonsin och det var också det år som hade de högsta temperaturerna, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.