måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danmark satsar en miljard på grön omställning

Publicerad: 26 augusti 2013, 10:06

I en ny grön budget lägger Danmark en miljard på miljö- och klimatfrågor samtidigt som man fokuserar på tillväxt och sysselsättning.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Den danska regeringen meddelade på söndagen att en ny grön omställning ska lösa miljö- och klimatutmaningen. Totalt föreslår regeringen att satsa 800 miljarder danska kronor, drygt en miljard svenska kronor, i nya fonder över en fyraårsperiod.

Omställningen innebär enligt ett pressmeddelande från myndigheten Fødevarer en satsning på skog och natur, men några närmare preciseringar har inte gjorts.
– Vi arbetar för att skapa tillväxt och sysselsättning i hela livsmedelssektorn, genom att göra sektorn mer modern och miljömedveten. För mig är det viktigt att vi investerar i ekologi, eftersom Danmark ständigt ligger i fronten för att matcha nuvarande och framtida efterfrågan på hållbart producerad mat, säger den nytillsatte jordbruksministern Karin Hækkerup (S).

Miljöminister Ida Auken kommenterar också den nya satsningen.
– Vi behöver mer natur och mer skog som vi alla kan dra nytta av. Vi måste också underlätta för medborgare, kommuner och företag att bli ännu bättre på återvinning. Därför satsar vi nu på en grön omställning där vi fokuserar på de miljömässiga utmaningar vi står inför, säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev