måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danmark spöar Sverige i klimatarbete!

Publicerad: 9 december 2015, 15:13

Nu tappar Sverige en plats i organisationen Germanwatchs miljöranking och hamnar under både Danmark och Storbritannien.

Ämnen i artikeln:

DanmarkSverigeEu

Listan presenteras i samband med klimattoppmötet i Paris och omfattar de 58 länder som tillsammans står för 90 procent av världens utsläpp. Under fjolårets ranking var Danmark det land som är bäst när det gäller att förebygga klimatförändringar. Nu halkar Sverige ned ett snäpp på listan och Storbritannien går om, skriver Svt Nyheter.

Germanwatch har tillsammans med miljöorganisationen Climate actions och 300 experter sammanställt rakningen för 2016.  Sverige hamnar på plats sex i den globala klimatrankingen.

– Att Sverige tappar en plats är för att de andra springer snabbare vad gäller förnybart, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen till Svt Nyheter.

På rakningens tre topp-positioner finns det inga länder placerade. Det beror på att experterna tycker att det inte finns något land som är tillräckligt bra på att arbeta för ett hållbart klimat. Anledningen till att Sverige tappar en placering är att experter kritiserar oss för att ha slösat bort tidigare goda resultat.

– Att Danmark hamnar så högt upp är egentligen lite missvisande. Rankningen gjordes innan regeringsskiftet och i dag har danskarna en sämre klimatpolitik. Samtidigt klättrar ju Sverige upp ett pinnhål i klimatpolitiken, men vad gäller utsläppen har vi inte förbättrat oss, säger Svante Axelsson till Svt Nyheter.

På rakningen bedöms 13 länder vara mycket dåliga på att minska klimatpåverkan. Dessa är bland annat Australien, Saudiarabien, Kanada och Iran.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev