Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danone och Nestle misstänks för koppling till tvångsarbete

Publicerad: 8 februari 2019, 11:59

Foto: Illustration: Craig Clark/ Pixabay

Det globala livsmedelsföretaget Danone och ett dotterbolag till Nestle, Dairy Partners Americas Brasil, misstänks för att ha varit inblandade i ett fall av tvångsarbete.


De globala matvaruföretagen Danone och Nestle-ägda Dairy Partners Americas Brasil, DPA,  misstänks för att ha samarbetat med ett företag i Brasilien som hållit 28 personer under tvångsarbete. Det meddelar Reuters som också berättar att tvångsarbetarnas arbetsavtal ledde till att de blev skuldsatta utan möjligheter att lämna sina anställningsavtal.

Det företag som påstås ha tvingat arbetare är en mejeriåterförsäljare i Sao Paolo vars sortiment till största delen består av produkter från Danone och DPA. Danone och DPA riskerar nu att placeras på Brasiliens svarta lista över företag som är inblandade i tvångsarbete.

Brasiliens svarta lista över slavarbete anses vara ett effektivt verktyg. De företag som placeras på listan blir avstängda från samarbeten med statliga banker och alla andra typer av stöd från offentlig sektor.

International Labour Organisation, ILO, uppskattar att nästan 21 miljoner människor, tre av tusen i världen, är offer för tvångsarbete och fångade i arbeten som de inte kan lämna. I utvecklade länder och EU finns enligt ILO cirka 1,5 miljoner tvångsarbetare.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev