Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag26.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dansk investeringsguru varnar för grön bubbla

Publicerad: 12 September 2011, 08:07

Intresset för att investera i grön energi är enormt just nu. Men Per Wimmer tror att vi snart kommer att få se en rejäl krasch.


Per Wimmer är en dansk finansentreprenör som arbetat på Wallstreet och driver en egen investeringsbank i London. Där arbetar han bland annat med att hitta kapital till projekt inom området grön energi. ATL Lantbrukets Affärstidning skriver nu att han anser att grön energi är nästa stora börsbubbla.

Per Wimmer menar att det det just nu finns stora pengar inom alternativ energi – som vindkraft, jordvärme och solkraft. Den här trenden kommer att fortsätta i ytterligare sex år. Därefter väntar han sig emellertid en rejäl krasch
– Vi kommer att se fortsatta gröna statstillskott. Men staterna är inte tillräckligt disciplinerade med hur de finansierar dessa satsningar. Därför undersöker de inte hur lönsamma projekten egentligen är. Det slutar med att de finansierar affärsplaner som inte håller mer än fem-tio år, säger han till tidningen Børsen.

Investerarnas intresse för grön energi liknar enligt Per Wimmer tydligt det intresse som samma investerare hade för dotcombolag i början av 2000-talet.
– Stora belopp har satsats på dessa projekt och det leder till en enorm kapitalförstörelse när man inser att de inte håller – precis som vid dotcom-bubblan, säger han.

Visserligen tror Per Wimmer att några få energibolag kommer att skapas – precis som Google, Ebay och Amazon – klarade sig genom dotcom-döden. Men samtidigt ska man komma ihåg att de flesta nya gröna energibolag kommer att försvinna. De statliga subventionerna kommer att dras in då energiföretagen inte kommer kunna visa lönsamhet. Något som redan börjat ske i till exempel Italien och Spanien.
– Vid den tidpunkten har många dragit på sig stora räntekostnader, eftersom grön energi är så kapitaltungt. Och så sitter de med gigantiska skuldberg och en affärsmodell som inte håller utan statliga stöd, säger Per Wimmer.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.