Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dansk satsning på giftfritt vatten

Publicerad: 27 februari 2015, 11:54

Nio initiativ har precis lanserats med ändamålet att förbättra dricksvattnet, men satsningen möter kritik.


Danmarks S-märkta miljöminister Kirsten Brosbøl står bakom kartläggningen av dricksvattnet och av de inledande resultaten konstateras att vattenmiljön är den bästa på 24 år.

Men kvaliteten behöver säkerställas och bland annat föreslår regeringen en insats för att utvidga skyddet av vattentäkter. För tillfället är det lagstadgade skyddet runt vattenbrunnarna 25 meter, men det anses vara långt ifrån tillräckligt i många fall och danska kommuner får i uppdrag att utse större skyddszoner där de ska kunna kräva att markägare begränsar gödsling och besprutning.

Det danska miljöekonomiska rådet har lämnat in flera förslag som också ska behandlas av regeringen, men flera av de initiativ som redan presenterats möter kritik. Bland annat ställer sig Danska regionförbundet frågande till att den fortsatta kartläggningen av vattenkvaliteten inte får mer långsiktig finansiering än fram till år 2020.

På svensk nivå har vattenmyndigheterna tagit fram ett åtgärdsprogram för de närmaste sex åren som är ute på remiss. Ungefär hälften av de svenska vattendragen har problem med exempelvis övergödning från avfall.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.