Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danska trålare fiskar upp de sista Kattegatt-torskarna

Publicerad: 13 oktober 2010, 11:55

Ett tiotal danska fartyg misstänks för fortsatt svartfiske i ett torskfredningsområde som Sverige och Danmark inrättat för att skydda den akut hotade Kattegatt-torsken.


Ämnen i artikeln:

DanmarkFiskeGreenpeace

Uppgifterna kommer från Greenpeace och bekräftas för Miljöaktuellt av den svenska Kustbevakningen.

Enligt Ola Vesterlund, fiskehandläggare på Kustbevakningen region väst har man övervakat området med fartyg och flygplan sedan det inrättades tidigt 2009. I augusti 2010 införde Kustbevakningen ett ”larmsystem” som genererar ett meddelande om något fartyg rört sig i området med en hastighet lägre än 4 knop under minst 30 minuter.

Ola Vesterlund säger att "larmet" har gått flera gånger per dygn, med undantag för när Kustbevakningen har fartyg i eller i närheten av området. I de allra flesta fall har det skett på kvällen och natten när det är mörkt ute. Hittills har rapporterna gällt cirka 10 fartyg, samtliga från Danmark.

– Det är respektlöst inför regelverket. Det är tråkigt att när man inrättar ett så stort område för att skydda torsken i området så finner man sig inte i beslutet. De lever ju ändå själva på fisket och skulle i ett längre perspektiv tjäna på om de inte var i området, säger Ola Vesterlund.

– Vill ministrarna rädda torsken måste de sluta dalta med de yrkesfiskare som konsekvent vägrar att följa lagar och regler. Yrkesfiskare som fiskar illegalt bör helt enkelt bli av med rätten att fiska. Vad ger dem rätten att utrota arter och beröva kommande generationer möjligheten att äta fisk från våra hav? Det undrar Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Kustbevakningen har enligt Ola Vesterlund även larmats om två tyska fartyg som trålat i området, men dessa omfattas inte av restriktionerna. Trålförbudet gäller bara för danska och svenska fartyg.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

DanmarkFiskeGreenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News