Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danska veganer vill till Folketinget i vår

Publicerad: 12 mars 2019, 09:53

Veganerpartiet grundare Henrik Vindfeldt och Michael Monberg

Foto: HeviPix

Veganerpartiet, Danmarks senaste tillskott i partipolitiken, har fått stor uppmärksamhet och är fast beslutna om att kunna ställa upp i vårens Folketingsval, med tre huvudfrågor i sitt valbudskap; djurrätt, hållbarhet och folkhälsa.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Det blir val i Danmark någon gång under första halvåret i år. Valdagen bestäms av den sittande regeringen, sedan följer en kort och intensiv valrörelse. Bland de partier som har ambitionen att ställa upp finns den här gången det nybildade Veganerpartiet, som just nu samlar in de nödvändiga 20 000 så kallade väljarförklaringarna som krävs för att få ställa upp.
– Vi närmar oss 30 procent men är säkra på att det här kommer ta fart när valrörelsen är i gång, och lyckas vi inte satsar vi på valet 2023, säger Veganerpartiets talesperson Henrik Vindfeldt till Aktuell Hållbarhet.

Partiet fick ett medialt genomslag i samband med att det danska parlamentet, Folktinget, öppnade i höstas. På väg in till det högtidliga öppnandet fanns Veganerpartiets företrädare i den grupp av demonstranter, TV-team och journalister som var samlade. Veganerpartisten på plats sökte ögonkontakt men miljö- och livsmedelsminister Jacob Elleman Jensenen och ställde en fråga om förhållanden vid slakt av griskultingar. Miljöministern slängde ur sig ett hastigt svar in i en kamera.
”Jag kan inte med ord utrycka hur galen jag är i bacon”

Och när följdfrågorna haglade fortsatte han lite retsam hela vägen in i Folketinget att upprepa.
”Jag älskar bacon, jag älskar bacon…”

Sedan dess har Henrik Vindfeldt fått gott om tillfällen att presentera en för Danmark ny politisk argumentation som handlar om att landet som har fler grisar än människor ska fasa ut den intensiva djurproduktionen och främja produktion av växtbaserad kost.

Det oklart hur många anhängare partiet har, men uppmärksammade blir de när de diskuterar etik och på sin Facebooksida jämför barnmisshandel med kommersiell djurhållning.
”Vi försöker bara dra paralleller till andra situationer där människor har empati med offren, till exempel när ett barn eller en hund slås. Därför förvånar det mig att danskarna inte kan tänka på djurens lidande när de fyller sin kundvagn i livsmedelsaffären”, sade Henrik Vindfeldt i en uppmärksammad intervju i Jyllands Posten.

Och i danska TV2 fick Henrik Vindfeldt tårar i ögonen i direktsändning när han beskrev hur miljoner danskar på julafton firar med att äta upp en gris som inte fick leva mer än några månader.

Lite fakta om matvanor i Danmark

35 000 av Danmarks 5,8 miljoner invånare är veganer.
2,4 procent av danskarna är halvvegetarianer, medan 12 procent äter övervägande vegetarisk kost.
Om främsta skälet till valet att vara vegetarian svarar 31 procent djuretiken, 16 procent hållbarhet och 11 procent hälsan.
Danmark är ett av de länder i världen som äter mest kött. Det konsumeras i årligen i genomsnitt 72 kilo kött per capita.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev