tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danskarna dubblar vindkraften till 2020

Publicerad: 22 maj 2012, 06:05

”Det är billigare att gå den här vägen”, kommenterar landets klimat- och energiminister på besök i Sverige.


Danmarks klimat- och energiministern Martin Lidegaard var i går på besök i Malmö där han pratade om landets storsatsning på förnybar energi.

SR P4 Malmöhus fick en intervju med Lidegaard, som förklarade att hälften av elen ska komma från vindkraft år 2020, dubbelt så mycket som idag.

– Vi pratar om dubbelt upp med vind. I dag får vi 25 procent av vår elektricitet från vind, nu blir det 50 procent. Ovanpå det får vi mer förnybar energi ifrån biogas och biomassa och allt som allt ska 80 procent av vår elektricitet komma från förnybar energi 2020.

Danmark har en klimatuppgörelse mellan samtliga partier. De ytterligare satsningar på förnybart fram till 2020 som man kommit överens om antas kosta 3, 5 miljarder extra danska kronor enligt SR P4. Men detta är enligt Lidegaard en billigare väg om man ser på det hela lite mer långsiktigt.

– Det är faktiskt billigare att gå den här vägen än att inte göra det. Priserna på olja, kol och gas stiger vecka för vecka medan priserna för vind, sol, och biogas faller och faller. De investeringar vi ska göra idag står ju sig i 30-40 år.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev