Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danskarna vill prioritera miljön i EU-valet

Publicerad: 3 april 2019, 05:36

Enligt Europeiska utrikesrådet är klimatfrågan viktigast för danskarna.

70 procent av Danmarks befolkning anser att miljöfrågor bör prioriteras i det kommande EU-valet, även om det sker på bekostnad av den ekonomiska tillväxten.


Det visar en undersökning utförd av Europeiska utrikesrådet för att ta reda på de huvudfrågor som européer anser viktigast inför det kommande Europaparlamentsvalet i maj. Enligt undersökningen tycker 56 procent av Sveriges befolkning att miljön ska vara en prioritetsfråga. Längst upp på listan av de tolv länderna hamnade Danmark, där hela 70 procent prioriterade miljön. Finland placerades strax under Sverige, med 54 procent. I alla länder, förutom Frankrike och Nederländerna, ansåg majoriteten av befolkningen att miljöfrågorna skulle prioriteras.

Andra punkter som kom fram som huvudfrågor från undersökningen var bland annat korruption, terrorism och utvandring. Utvandringsfrågan var dock av större vikt i östeuropeiska länder. I Sverige var 4 procent oroliga att utvandringen var för hög, medan 47 procent istället var oroliga att invandring var för hög. Detta kan jämföras med Rumänien som hamnade högst upp på listan, med hela 55 procent som oroade sig för landets utvandring och 10 procent för invandringen. 13 procent i Sverige ansåg även att medborgare borde förbjudas att utvandra under långa tidsperioder.

Läs hela artikeln på The Guardian

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.