Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danske Bank: Sverige särskilt lämpat för CCS

Publicerad: 18 maj 2021, 09:41

Forskningsanläggningen vid Stockholm Exergis biokraftvärmeverk ska ”tvätta” röken på koldioxid. Bolaget har forskat om CCS-tekniken sedan 1970-talet och enligt Danske Bank har Sverige en stor fördel som möjlig framtida exportnation för CCS.

Foto: Anders Wiklund/TT

En kostnad på 1000-2000 kronor per ton koldioxid kan låta mycket men är det inte från svenskt och europeiskt perspektiv. Det säger Roger Josefsson, hållbarhetsekonom på Danske Bank och tror på CCS-tekniken som en framtida svensk exportnäring med stor klimatpotential.


För endast 20 miljarder kronor skulle Sverige kunna få bort hälften av industrins utsläpp av koldioxid, klara 2030-målen och samtidigt skapa en ny, blomstrande exportnäring. Det säger Roger Josefsson, hållbarhetsekonom

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.