söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Danskt löfte: Vi förbjuder GMO-potatisen

Publicerad: 16 april 2010, 06:20

Igår lovade den danska miljöministern Karen Ellemann att Danmark ska arbeta för ett förbud mot GMO-potatisen Amflora som godkändes av EU i mars.

Ämnen i artikeln:

GmoJordbruk

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Enligt Greenpeace lovade den danska miljöministern Karen Ellemann att den danska regeringen ska arbeta för ett nationellt förbud mot den genmodifierade potatisen Amflora som godkändes av EU i mars. Löftet kom enligt Greenpeace i samband med en manifestation mot GMO som organisationen genomförde igår, torsdag, på Højebro Plads i Köpenhamn.

Då EU godkände den kontroversiella potatisen Amflora i mars uppgav flera regeringar – Grekland, Österrike, Schweiz, Luxemburg, Italien, Frankrike och Ungern – direkt att de inte tänkte tillåta Amflora. Danmark tycks nu följa efter. Miljöminister Andreas Carlgren, jordbruksminister Eskil Erlandsson och den övriga svenska regeringen har enligt Greenpeace inte gjort något för att stoppa gmo-potatisen och i år får Sverige sina första kommersiella odlingar.

Genmodifiering av organismer har många motståndare. Men det som gör Amflora-potatisen extra kontroversiell är att den innehåller en antibiotikaresistent gen. Kritikerna menar att det inte finns några garantier för att antibiotikaresistensen inte sprids vidare till andra växter, människor eller djur.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev