Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför ändrar Skogsstyrelsen praxis

Publicerad: 18 maj 2015, 09:10

Skärper miljökraven på skogsbruket.


Ämnen i artikeln:

Skogsstyrelsen

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 18maj.

Skogsstyrelsen ändrar sina rutiner för avverkning i fjällnära skog sedan myndigheten förlorat striden om tolkningen av skogsvårdslagen.

2011 gav Skogsstyrelsen privata skogsägare rätt att avverka två urskogar i Änok-deltat utanför Kvikkjokk. Men beslutet underkändes först av förvaltningsdomstolen och senare kammarrätten, som ogillade myndighetens sätt att dela ut tillstånd i områden med höga naturvärden.

Skogsstyrelsen har sett det som en principiellt mycket viktig fråga och har därför drivit ärendet så långt det går. Dels underkände myndigheten förekomsten av nyckelbiotoper som ett hinder för avverkning, enligt sin egen tolkning av skogsvårdslagens 18:e paragraf. Dels ogillade myndigheten miljöorganisationernas rätt att överklaga myndighetens beslut i skyddsvärda områden.

Nu tar myndigheten konsekvenserna av domstolsbesluten och ändrar rutinerna. Från och med nu kommer Skogsstyrelsen att i de flesta fall säga nej till avverkningar i naturområden med nyckelbiotoper eller om det skadar ett Natura 2000-område.

I Änok-fallet pågår för närvarande samtal mellan länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och de berörda markägarna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skogsstyrelsen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.