Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför anmäler Naturskyddsföreningen Svenska Kyrkan

Publicerad: 4 april 2012, 09:39

Nu anmäler Naturskyddsföreningen Svenska Kyrkan till dess certifierare.


Ämnen i artikeln:

Skog

Svenska Kyrkan högg ner värdefull skog, det menar Naturskyddsföreningen som nu anmäler Svenska Kyrkan till certifieraren PEFC eller Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes.

Den skyddsvärda skogen som Svenska Kyrkan ska ha avverkat låg i Strömsund och var en skog som Länsstyrelsen höll på att ombilda till ett naturreservat. Länsstyrelsen anser att 100 procent av den avverkade skogen är mycket värdefull – eller en så kallad värdekärna. Länsstyrelsen har också kontaktat Härnösands stift för att diskutera en reservatsbildning. Härnösands stift lyckades enligt uppgifter inte kommunicera detta till fältpersonelaen och detta ledde till att skogen avverkades. Naturskyddsföreningen anser att Svenska Kyrkan brutit mot sin skogscertifiering.

Naturskyddsföreningens
vice ordförande Karin Åström menar att Härnösandsfallet visar att skogsbruket ofta inte vet vad de hugger ner och det är problematiskt med en svag lagstiftning där det saknas möjlighet till sanktioner vid felaktiga ingrepp.
– Att kyrkan inte uppmärksammat att denna skog i sin helhet utgjordes av en värdekärna utan bedömt skogen vara en vanlig produktionsskog och påbörjat avverkningen är en allvarlig signal om att skogspolitikens grundbult – Frihet under ansvar – inte fungerar, säger hon.

Naturskyddsföreningen
skriver i ett pressmeddelande att deras anmälan mot kyrkan både handlar om att kyrkan misslyckats i sina bedömningar av skogen och att man avverkat en skog med mycket höga biologiska värden.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.