Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför anses miljö och klimat viktigare än försvar, skatter och pensioner

Publicerad: 17 december 2015, 12:42

Riksdagshuset.

Foto: Melker Dahlstrand

Tunga frågor anses mindre viktiga än miljö och klimat när svenskarna får ranka de politiskt mest angelägna frågorna just nu.


Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Enligt Novus senaste mätning över de politiskt viktigaste frågorna hamnar ”miljö och klimat” på åttonde plats. 35 procent anser att frågan är en av de viktigaste. Först kommer invandring/integration, följt av skola, sjukvård, jobb och landets ekonomi.

Frågor som anses mindre politiskt viktiga är bland annat försvaret, boende, skatter, pensioner, socialförsäkringar och företagande/näringspolitik.

Liza Pettersson, ansvarig för mätningen på Novus, tror att det bland annat påverkar att mätningen skickades ut mitt under klimatmötet i Paris. I samband med EU-valet 2014 ansåg hälften av de svarande att frågan var en av de viktigaste. Därefter har frågan dalat för att efter sommaren 2015 gå upp igen. I somras ansåg 28 procent av svenskarna att frågan var en av de viktigaste och sedan dess har det alltså skett en ökning med sju procentenheter.

– Miljö och klimat är tillsammans med invandring och integration den enda frågan som gått upp sedan sommaren. Undersökningen var i fält samtidigt som klimattoppmötet och det kan ha påverkat att Sverige lyftes fram som ett framträdande land i klimatförhandlingarna, säger Liza Pettersson till Miljöaktuellt.

I undersökningen har de svarande fått välja de frågor som de anser vara de politiskt viktigaste och det har inte funnits någon begränsning på hur många områden man får välja.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.