lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är Blocket ”Årets oväntade klimathjälte”

Publicerad: 8 maj 2019, 11:49

Blockets kunder ser till att mer än en miljon CO2 aldrig belastar klimatet. Därför utsågs köp- och säljsajten till ”Årets oväntade klimathjälte” på konferensen Ekotransport.


BA

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Varje år letar konferensen Ekotransport efter en företeelse i samhället som lett till stora minskningar av CO2-utsläpp, men där målet egentligen varit ett annat. Den man finner tilldelas priset ”Årets oväntade klimathjälte”. På Münchenbryggeriet i går delades årets pris ut till Blocket, Sveriges första och största köp- och säljmarknad på internet som grundades redan 1996.

Det var långt före frågor som klimatnytta, CO2-utsläpp och cirkulär ekonomi var på tapeten, men likväl har det präglat Blockets verksamhet som i över 20 år skapat klimatnytta räknat i miljontals ton koldioxidekvivalenter.
– Vi är förstås glada och hedrade över att få den här utmärkelsen och idag är vi väl medvetna om att vi bidrar med stor klimatnytta, vi räknar själva med att vår verksamhet sparar 800 000 ton koldioxidekvivalenter per år, sade Robin Suwe, affärsområdeschef på Blocket, som tog emot priset.

Faktum är att det till och med är bättre än så. Göran Erselius, klimatkonsult på 2050, som på Ekotransport varje år analyserar vinnaren, hänvisar till en IVL-rapport som talar om en klimatnytta på 1,5 miljon ton koldioxidekvivalenter om året. Nu är det förstås osäkra siffror. Huvudskälet till att lyfta fram Blocket är att de var först och har haft en avgörande betydelse i en beteendeförändring som handlar om att maximera en produkts nytta under hela sin livslängd vilket sparar både resurser och undanröjer klimatutsläpp.

Men det finns också andra parametrar att diskutera här. Avgörande för klimatnyttan är kundbeteendet runt ett Blocketköp. Göran Erselius räknade på den delen och kom fram till att klimatnyttan lätt kan ätas upp om små och billiga Blocketköp hämtas i ett bensindrivet fordon. Tumregeln är att hämtas en vara på det sättet bör varans värde vara minst 100 kr per mil.
– Vi är medvetna om den delen och jobbar numera med samarbeten med speditörer och har planer på ett närmare samarbete med cykelbud i Stockholms innerstad, berättade Robin Suwe.

Det här var femte gången ”Årets oväntade i klimathjälte” delades ut. Första året gick priset till Spotify, då streamad musik inneburit att vi inte längre tillverkar och transporterar CD-skivor. Andra året prisades systemet med lånecyklar, tredje året var det Linas Matkasse och i fjol uppmärksammades fenomenet Vandrande skolbussar. Dessa kom till för att barn ska röra på sig och för att trafiksituationen kring skolorna blev ohållbara med alla bilar. På köpet kom en rad oväntade klimatvinster som det gick att räkna på.

Vem tycker du ska bli ”Årets oväntade klimathjälte” på Ekotransport 2020? Tipsa oss gärna på redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev