Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är de nordiska länderna dåliga på klimatanpassning

Publicerad: 12 november 2010, 08:56

Länderna i Norden är på hugget på många sätt när det gäller miljöfrågor, men när det gäller anpassning till ett nytt klimat ligger de inte i framkant. Enligt Stockholm environment institute finns det flera orsaker.


Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Den relativt nya tunnelbanan i Köpenhamn har planerats utifrån antagandet att havsnivån kommer att stiga i framtiden. Det gör den till ett undantag i Norden. Länderna här är nämligen dåliga på konkret anpassning av samhällsfunktioner till kommande klimatförändringar.

Det menar
Stockholm environment institute (SEI) som ser fyra förklaringar till detta:

- Ansvaret är otydligt. Anpassningsbehoven är ofta lokala, men lokala aktörer säger ofta att de de väntar på besked, initiativ och resurser från nationellt håll.
- Fel fokus. Det är vanligt att man i debatten om klimatförändringarna lägger tyngdpunkten på osäkerheterna kring klimatförändringen i stället för de väl kända risker som samhället faktiskt står inför.
- Resurser. Bilden av de nordiska länderna som förändringsbenägna och resursstarka stämmer enligt SEI inte alltid, i synnerhet inte på det lokala planet. På den kommunala nivån i till exempel finns det ofta mängder av anspråk på krympande budgetar samtidigt som befolkningsunderlag minskar.
- Kunskap. Beslutsfattare och planerare har inte tillgång till den information som de behöver och efterfrågar, till exempel specifik lokal information om framtida klimatförändringar och deras effekter.

Enligt SEI finns det dock tecken på bättring. Några exempel på projekt, bland annat planeringen av Köpenhamns tunnelbana, kan vara tecken på att frågan håller på att väckas. I Norge har frågan enligt SEI börjat prioriteras högre på den kommunala agendan.

Slutsatserna presenterades vid en konferens om klimatanpassning i Norden som SEI och Mistra med flera arrangerade i veckan.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Klimatanpassning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.