Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är det militären som driver USA:s omställning till förnybart

Publicerad: 22 mars 2012, 12:54

Den amerikanska armén, flottan och flygvapnet är några av de största pådrivarna av förnybar energi i USA. Här är deras motiv.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Man skulle kunna tro att det var miljörörelsen som talade varmast om förnybar energi i USA. Eller kanske de hängivna entreprenörerna som satsar allt de äger på nya projekt. Men faktum är att en av de högsta rösterna om ett minskat fossilberoende kommer från den amerikanska militären. Detta trots att armen av tradition backats upp av USA:s republikaner, som sällan insekt vikten av en omställning till förnybart.

Treehugger berättar om hur den amerikanska militären – både i armén, flottan och flygvapnet – på senare tid tagit stora steg för att ställa om till förnybart. Och nyligen kom en rad argument från Ray Mabus, en höjdare inom flottan, då han deltog i Bloomberg New Energy Finance Summit. Så här förklarade han militärens motiv till omställningen.
– Förnybar energi gör oss mer effektivta. Främst med tanke på de pristoppar som oljan drabbas av.
Marbus förklarar att de plötsliga höjningar av oljepriser som allt som oftast inträffar sätter stor press på militärens operativa budget.
– Det är chockhöjningarna som är problemet. Vi kan inte budgetera för att vår energi får plötsliga och kraftiga höjningar, säger Marbus och tar oljeprishöjningen under krisen i Libyen förra året som exempel.
Ray Marbus förklarar också att de här plötsliga topparna gör att andra operativa områden får lida.
– Då får vi träna mindre och investera mindre. Vi får välja mellan att betala för olja eller att få en bättre flotta, säger han.

Just de här sakerna, menar Ray Marbus, är den avgörande orsaken till att den amerikansa militären idag är en av de största investerarna inom förnybar energi.
– Vi satsar stort på solenergi, vi satsar stort på vindenergi, vi satsar på geoenergi och vi satsar på vågkraft. Och vi gör det för att bli mer effektiva – och i slutändan för att bli bättre på att bedriva krig.

Ray Marbus förklarar att det hela handlar om kall kalkylering av hur man når högst effektivitet. Det handlar ingenting om att skapa en bättre och mer hållbar värld. Och militärens kalkyler är noggranna. Flottan har till exempel räknat ut att för var femtionde bränslekonvoj i Afghanistan så förlorar militären ett amerikanskt liv. Genom att använda solenergi istället för oljedrivna generatorer så minskar antalet konvojer avsevärt, och ett stort antal amerikanska liv kan räddas.
– Vi satsar helt enkelt på förnybart för att få en bättre nationell säkerhet, en bättre energisäkerhet och på att bli bättre på krig, säger Ray Marbus.

Just den amerikanska flottans långtgående strategier för att bli fossilfria har självklart fått kritik, främst från republikaner som inte har sett vitsen med projektet. Men Ray Marbus berättar för Trehugger att flottan hittills artigt lyckats styra undan kritiken. Ray Marbus påpekar också till Treehugger att den amerikanska flottan alltid legat långt framme inom energiteknik.
– Vi var först med att gå från segel till kol, vi utvecklade den marina kärnkraften. Varje gång vi gjort något nytt har det funnits nej-sägare, och varje gång har nej-sägarna haft fel.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev