Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är det miljövänligare att bo i storstan

Publicerad: 11 november 2010, 12:18

Ny forskning hävdar att storstadsbor har lägre miljöpåverkan än folk som bor på landet. – Det är bättre för miljön att bo i ett tätbefolkat område, säger en svensk expert.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Storstäder har länge målats ut som verkliga miljöhot, men ny forskning tyder på att storstäder tvärt om kanske är en förutsättning för att mänskligheten ska kunna klara världens stora miljö- och klimatproblem.

Tidningen
New Scientist har en intressant artikelserio om miljöfördelar och miljönackdelar i storstäder respektive landsbygd. I serien lyfter man bland annat fram ett antal nya studier som visar att stadsbor lämnar ett avsevärt mycket mindre miljö- och klimatavtryck än de som bor på landet.

I Kina har man insett att ett ökat liv i staden kan gynna miljön. Därför betalar man jordbrukare och herdar, som har en stark miljöpåverkan på de stora slätterna i centrala Kina, för att de ska flytta till distriktets stora stad Ordos. Hittills har 435 000 människor valt att flytta till staden. Gordon McGranahan bär titeln "urban economist" på välrenommerade International Institute for Environment and Development, IIED och förra året besökte han Ordos.
– Det som den kinesiska regeringen har insett är att dessa människor gör mindre skada på miljön i ett tätbefolkat område än vad de hade gjort om de var utspridda ute på landsbygden, säger han till New Scientist.

Hong Kong.

Det är emellertid inte bara i Kina man har deh här idén. New Scientist berättar nämligen ett antal nya forskningsstudier som drar slutsatsen att storstäder kan vara det perfekta sättet för mänskligheten att leva om man vill hantera världens hotande miljökriser. Enligt vissa studier är storstäder till och med det bästa sättet att bekämpa fattigdom och hejda den exploderande folkökningen.

Enligt de studier som New Scientist tar upp finns det flera anledningar till att livet i storstaden är miljövänligare än livet på landet. Men den avgörande fördelen med storstaden är koncentrationen av människor som gör att behovet av transporter begränsas. Idag bor över 50 procent av mänskligheten i städer enligt FN. Städerna tar i sin tur bara upp 3 procent av Jordens yta. Skulle alla världens människor vara jämnt utspridda över planeten skulle transportbehoven öka radikalt.

Utöver minskade transportbehov kan man i storstäder lättare skapa energieffektiv infrastruktur för sanitet, vatten och elektricitet. En annan slutsats som dras är att storstaden blir miljövänligare ju tätare bebyggelsen är.

Enligt en studie från IIED producerar världens storstäder mellan 30 och 40 procent av världens utsläpp, vilket är betydligt lägre än man tidigare trott. Också forskningsinstitutet Brookings Institution har räknat på saken och konstaterat att klimatavtrycket från den genomsnittlige stadsbon i USA är 14 procent lägre än från de som bor på landsbygden. Enligt IIED producerar den genomsnittliga londonbon bara hälften så mycket utsläpp som den genomsnittlige britten. Och den genomsnittlige New York-bon producerar barar 30 procent så mycket utsläpp av vad genomsnittsamerikanen gör.

Enligt IIED kan siffrorna emellertid behöva modifieras. Bland annat för att stadsliv tenderar att öka välfärden, och att rika personer tenderar konsumera mer vilket leder till en ökad energianvändning.

Men hur
ser det ut i Sverige då? Miljöaktuellt ställde frågan till sociologen Anna-Lisa Lindén vid Lunds universitet som leder forskargruppen Miljö och samhälle. I sin forskning har hon undersökt samband mellan människors livsstil, konsumtionsmönster och miljöpåverkan. Forskningen har ofta bedrivits tvärvetenskapligt i samarbete med tekniker, ekonomer, geografer, ekologer och medicinare.
– Var det är miljövänligast att bo beror väldigt mycket på vad man räknar in. Men räknar man in transporter så rubbas siffrorna kraftigt – till storstadsbornas fördel, säger hon.

Just närhet och möjligheten till energieffektiva transporter är enligt Anna-Lisa Lindén avgörande när man beräknar var det miljömässigt sett är bäst att bo. När man gör beräkningar poängterar emellertid Anna-Lisa Lindén också att mycket beror på vilka man beräknar in som landsortsbor.
– Det finns ju det som kallas för urban landsbygd, som till exempel landsbygen här i Skåne. Här finns det en  någorlunda väl fungerande kollektivtrafik och så vidare. I Norrlands inland är situationen en helt annan, och där betyder ju bilen och biltransporterna väldigt mycket.

Om du ändå vågar dig på en gissning – var tror du att det är miljövänligast att bo i Sverige?
– Det är förstås en jättesvår fråga. Men om jag får gissa så tror jag att det är bättre för miljön att bo i ett tätbefolkat område. I varje fall om man har ett typiskt stadsjobb som man måste åka till varje dag.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.