Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför är det svårt att kräva skadestånd för tjuvjakt

Publicerad: 27 Januari 2011, 12:07

Flera jurister menar att det finns möjlighet att få ut skadestånd vid tjuvjakt på fridlysta rovdjur. Ändå är sådana rättsfall mycket sällsynta. Chefsjuristen på Naturvårdsverket menar att arbetet är tidskrävande och måste drivas av länsstyrelserna.


Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketTjuvjakt

För femton år sedan dömde Högsta Domstolen en jägare som dödat två fridlysta järvar att betala 40 000 kronor i skadestånd för det arbete Naturvårdsverket lagt ned på att bevara arten. Flera jurister menar att ”järvdomen” öppnat dörren för att begära skadestånd vid liknande ekologiska förluster. Något man inte kunnat göra tidigare.

Trots att tjuvjakten på fridlysta rovdjur fortsatt att vara ett mycket stort problem  – inte minst för vargen och lodjuret – har Naturvårdsverket valt att inte driva sådana rättsliga processer. Miljöaktuellt ringde Naturvårdsverket och frågade varför.

Chefsjurist Kerstin Cederlöf
svarar att Naturvårdsverket enligt myndighetens instruktion har ett ansvar för frågor om jakt och vilt enligt jaktlagstiftningen. Men de har inte tilldelats något tillsynsansvar enligt samma lagstiftning och att söka efter tjuvjägare och se till att de lagförs ligger därför inte inom myndighetens uppgifter.

– Det är inte heller så att pengarna från ett skadestånd som döms ut går direkt tillbaka till naturvårdsarbetet. Motivet för att driva skadeståndsmål skulle i så fall vara att det kan ha en avskräckande effekt på tjuvjägare, säger Kerstin Cederlöf.

Det är länsstyrelserna och inte Naturvårdsverket som sköter delar av det operativa tillsynsansvaret och som ser till att jaktreglerna efterlevs. Enligt Kerstin Cederlöf tar skadeståndsprocesser mycket resurser i anspråk vilket skulle kunna få betydelse för det uppbyggande viltvårdsarbetet där Naturvårdsverket har unik kompetens.

Samtidigt pågår en diskussion
om hur Naturvårdsverket bäst ska uppnå miljökvalitetsmålen – i det här fallet att skydda hotade rovdjur. Kerstin Cederlöf utesluter dock inte att Naturvårdsverket kan ge stöd i framtiden åt myndigheter i deras arbete med att driva skadeståndsprocesser.

– Om länsstyrelserna vill driva
sådana processer kommer verket sannolikt att tillfrågas hur skadan ska värderas ekonomiskt. Eftersom vi är expertmyndighet på området så har vi helt klart något att komma med om det blir process. Och i ett sådant fall tror jag att vi skulle stödja länsstyrelsen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketTjuvjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.