Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför är du med och betalar för spanskt svartfiske

Publicerad: 5 Maj 2010, 07:12

Miljöorganisationen Greenpeace konstaterar i en ny rapport att EU slussar skattepengar direkt till spanskt storskaligt svartfiske. – Idag sponsrar svenska skattebetalare i praktiken skövlingen av världens hav, säger Jan Isaksson på Greenpeace.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Den spanska fiskeflottan bedriver enligt Greenpeace-rapporten "España – The destructive practices of Spain’s fishing armada" en hänsynslös jakt på de sista bestånden matfisk och den gör det med hjälp av EU-finansiering.
– Samtidigt som svenska skattebetalare försöker ta sitt ansvar för att rädda fiskbestånden och havsmiljön genom att välja hållbar fisk i matbutikerna fortsätter Eskil Erlandsson och övriga EU-ministrar att slussa skattepengar till spanska fiskeföretag som avslöjats med storskaligt svartfiske, säger Jan Isakson som är kampanjledare för Greenpeace havskampanj.

Rapporten "España – The destructive practices of Spain’s fishing armada" släpptes av Greenpeace i anslutning till EU:s informella jordbruks- och fiskeministermöte igår, tisdag. I rapporten konstateras att den europeiska fiskeflottans kapacitet långt överskrider gränsen för ett hållbart fiske. Överkapaciteten leder till många problem, bland annat att mindre värdefull fångst dumpas i havet och att många lockas till svartfiske. Överkapaciteten är enligt Greenpeace en direkt följd av de EU-subventioner som betalas ut till branschen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.