Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är ekologiskt jordbruk beroende av icke-ekologiska näringsämnen

Publicerad: 28 september 2011, 07:25

Det ekologiska jordbruket är beroende av näringsämnen från konventionellt jordbruk. Ett vanligt gödselmedel är till exempel nedmalt ben från danska grisgårdar.


Ämnen i artikeln:

JordbrukEkologiskt Jordbruk

Degt är SR Ekot som berättar att det ekologiska jordbruket blivit allt mer beroende ava näringsämnen från konventionell djuruppfödning. Ett vanligt gödselmedel som används inom det ekologiska jordbruket heter biofer – vilket i praktiken är nedmalda benrester från danska konventionella grisgårdar.

Konventionella danska grisar blir inte bara skinka – deras ben används också för att gödsla ekologisk odling.

Enligt SR Ekot är det främst ekologiska växtodlingsgårdar som inte har djur och tillgång till eget gödsel som köper in den här typen av produkter från det konventionella jordbruket. På KRAV, som sätter upp regler för ekologisk odling tycker man inte att situationen med benmjöl är optimal. Man hoppas att man i framtiden ska kunna ta tillvara näringen från avlopp till odling. Då skulle man sluta kretsloppen – men detta är inte tillåtet i EU som som har regler mot avföring och urin på odlad mark.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JordbrukEkologiskt Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.