Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför är en elbil lika med en kolbil i Sydafrika

Publicerad: 9 December 2011, 11:28

Mattias Goldman från gröna bilister är i Durban och konstaterar att en elbil är detsamma som en kolbil om man som i Sydafrika har en energimix där 97 procent av elen kommer från kol.


Det är Gröna Bilister och Mattias Goldman som kritiskt granskar elbilsföretagen Nissan-Renault som använder klimatförhandlingarna i Durban för att marknadsföra elbilarna Leaf och Fluence.
– Sydafrika är inte rätt ställe för elbilar, tycker emellertid Gröna Bilisters matiias Goldman.

Den enkla anledningen är förstås landets energimix, där 97 procent av elen kommer från kolkraftverk.
– 97% av Sydafrikas el kommer från kol, och konsumenten kan inte välja grön el. Visserligen har den inget avgasrör, men i Sydafrika är elbilen en smutsig sak.

Gröna Bilister har räknat på en elbils klimatpåverkan under Sydafrikanska förhållanden. Landets officiella utsläppsvärden för kolbaserad el är 98 g CO2/km. Gröna Bilister skriver "Nissan Leafs förbrukning på ca 15 kWh/100 km ger därmed koldioxidutsläpp på nästan 150 gram per kilometer. Det är långt över den svenska miljöbilsgränsen och pekar på vikten av att kolla på elmix innan man väljer elbil."

Gröna Bilister tycker att Sydafrika än så länge ska hoppa över elbilar. Istället tycker man att landet borde satsa på bilar som drivs av biobränslen.
– Sockerindustrin i Sydafrika är stor och är redo att producera både etanol och el, både för låginblandning i bensinen och för att minska kolandelen i elnätet.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.