Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är forskarna överraskade

Publicerad: 9 juni 2015, 03:00

Förstörda miljöer runt industri återhämtar sig snabbt.


Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Det här artikeln publicerades i omvärldsbrevet Miljöaktuellt Idag den 8 juni.

Vattenområden som förorenats av utsläpp från skogsindustrin återhämtar sig snabbare än väntat, visar en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Vi ser i flera fall en monumental återhämtning av det akvatiska ekosystemet. Områden som på 60- och 70-talen ansågs vara totalt utslagna och förgiftade har i dag tillfrisknat och har ett växt- och djurliv som är snarlikt det man finner i intilliggande referensområden, säger projektledaren Magnus Karlsson på IVL.

Miljösituationen har förbättrats avsevärt vid samtliga elva undersökta områden. De minskade utsläppen av organisk substans och näringsämnen har enligt studien gett förbättrade syreförhållanden och normaliserat växtligheten i strandzonerna. Övergödningseffekter är numera sällsynta. Utsläpp av långlivade och persistenta ämnen som lagrats i bottnarna täcks ofta över med renare material.

Undersökningen av toxiska effekter på fisk gav däremot ett blandat resultat. I flertalet fall syns tydliga förbättringar. Men fortplantningsstörningar på abborre kvarstår utanför det nedlagda Norrsundets bruk.

Däremot är osäkerheten om återhämtningen vad gäller biologiska kvalitetsfaktorer fortsatt stor, något som väger tungt vid bedömningen av vattenstatus. Det är en kunskapsbrist som gör det svårt för myndigheter och domstolar att fatta beslut om företagens miljöarbete, skriver IVL.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.