Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är hållbarhetsfolket toppchefsämnen

Publicerad: 17 september 2014, 04:11

Miljöaktuellt ser en tydlig trend att allt fler miljö- och hållbarhetsprofiler rekryteras till toppjobb. Kommunchefen Katarina Pelin, vd:n Johan Trouvé och generaldirektören Alice Bah Kuhnke berättar varför.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare och prioriteras allt högre i företag, organisationer och myndigheter. Det innebär att allt fler i sina chefsrekryteringar riktar blickarna mot miljö- och hållbarhetsområdet och mer specifikt åt hållbarhetsproffsen. Miljöaktuellt har talat med tre personer som gjort resan från miljö- och hållbarhetsexpert till toppchef.

Båstads kommunchef Katarina Pelin började sin karriär som jurist i det egna företaget. Efter att ha arbetat som Agenda 21-samordnare i en mindre kommun rekryterades hon till Region Skåne först som projektutvecklare och sedan för ett chefsjobb på avdelningen för planering och miljö. Det ledde så småningom till att hon fick erbjudandet om att bli miljödirektör för Malmö stad.
– Som miljödirektör fick jag möjlighet att jobba med hållbar utveckling i alla avseenden men också med näringslivsfrågor, sociala frågor och myndighetsfrågor, som ju passar mig eftersom jag är jurist, säger Katarina Pelin.

Hon tror att det var erfarenheten av att jobba tvärsektoriellt, som gjorde att hon efter fem år som miljödirektör fick jobbet som kommunchef.
– Eftersom jag jobbade med alla möjliga frågor hade jag erfarenhet från översiktsplanering, social hållbarhet, integrationsfrågor och en massa andra delar. Jag insåg vikten av att arbeta tvärsektoriellt och jag hade sett vad som funkar i en kommun och vad som inte gör det, säger Katarina och menar att de miljöchefer som har störst chans att rekryteras till andra chefsjobb är de som arbetar brett med att integrera olika samhällsområden.
– Gör man det tror jag absolut att det kan vara en språngbräda till toppchefsjobbet, men tyvärr är det fortfarande många miljö- och hållbarhetschefer som sitter för sig själva och inte får vara med och diskutera helheten, säger Katarina Pelin.

Katarina Pelin får medhåll av Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren och tidigare miljöchef inom Schenker-koncernen.
– Det är generalisterna som har många av de egenskaper som är viktiga på toppchefsnivå, säger Johan Trouvé och nämner ett exempel:
– Miljöarbetet är väldigt kommunikativt. Många av de som jobbar med de här frågorna är vana vid att stå på scen, hålla i föredrag och vara ute och träffa folk.
– När jag jobbade på Schenker-koncernen var jag ute på högskolor, jag träffade politiker och satt med i olika grupper som regeringen hade tillsatt. Det gjorde att jag fick ett stort kontaktnät, en bra omvärldsbevakning och god kunskap om företagets intressenter.

Alice Bah Kuhnke är generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Tidigare har hon varit generalsekreterare för Rättvisemärkt,  hållbarhetschef på ÅF och verksamhetschef för Sektor 3, en tankesmedja för det civila samhället.
När hon som hållbarhetschef på ÅF blev uppringd om jobbet som generaldirektör på MUCF blev hon förvånad.
– Det var första gången någon ringde om ett jobb utanför hållbarhetsområdet, säger Alice Bah Kuhnke.
Hon berättar att regeringen hade beslutat att vidga perspektivet och söka personer inom andra samhällssektorer än den offentliga förvaltningen.
– Det känns ju egentligen helt logiskt att man letar efter folk som kan tillföra erfarenhet från andra discipliner,

De erfarenheter som Alice Bah Kuhnke kunde bidra med efter sina år inom miljö- och hållbarhetsområdet rörde bland annat spårbarhet och uppföljning i lednings- och certifieringsprocesser.
– Oavsett om man arbetar inom en statlig verksamhet eller en civilsamhällesorganisation är det en otrolig styrka att vara van vid att jobba med spårbarhet och uppföljning. Det är någonting man verkligen kan när man har jobbat som miljö- eller hållbarhetschef.
Det engagemang och den kämparglöd som många miljö- och hållbarhetschefer har med sig innebär också att man snabbt åstadkommer resultat, menar Alice Bah Kuhnke.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.