Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är Helsingborg Sveriges miljöbästa kommun 2017

Publicerad: 28 juni 2017, 04:15

Foto: tsaiproject/ Flickr

Med fokus på livskvalitet har Helsingborgs stad fått en rejäl injektion i hållbarhetsarbetet.­ Flera år av ambitiöst miljöarbete, en långsiktig och blocköverskridande vision och ett nytt livs­kvalitetsprogram har utgjort grunden. Nu har Helsingborg åter intagit­ första platsen.


Lars Thunberg, (KD) kommunalråd och ordförande i beredningen för livskvalitet i Helsingborgs stad, menar att en stark politisk vilja med djärva mål, hög kompetens i organisationen och bred samverkan bidragit till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete.
– Alla partier i kommunen är i stort överens om vikten av ett hållbart miljö- och klimatarbete. Detta gör det möjligt att arbeta långsiktigt, vi har en vision för Helsingborgs stad fram till 2035, säger han.
Den politiska majoriteten i Helsingborg kallar sig blågrön med en koalition mellan M, KD, L, C och MP.
För att förnya och utveckla arbetet ytterligare beslutade Helsingborgs stad 2016 att anta ett livskvalitetsprogram som bygger på Agenda 2030:s mål. Livskvalitetsprogrammet utgår från individens livskvalitet.

Kommunens miljödirektör Henrik Frindberg betonar vikten av att pröva nya vägar för att lyckas i hållbarhetsarbetet.
– Jag tror att den anda vi har i Helsingborg med att våga testa är en av grunderna till att vi lyckats realisera många av våra idéer. Vi är nyfikna och har insett att alla delar i samhället måste hjälpas åt för att vi ska kunna åstadkomma en hållbar förändring, säger han.

Genom att låta alla stadens nämnder själva ta fram de mål som behövs för ett hållbart arbete har kommunen lyckats inkludera både politiker och personal i ett brett arbete.
– För många innebar det upptäckter av nya samband som utvecklat fler möjligheter till gränsöverskridande arbete för en hållbar utveckling. Utifrån den förankringsprocess vi genomförde under 2016 med deltagare från hela kommunkoncernen såg vi att det största mervärdet för deltagarna låg i perspektivmixen och mötet mellan förvaltningar och bolag, säger Sofie Karlsborn.

De menar att livskvalitetsprogrammet i första hand ska ha en politisk viljeinriktning för stadens egna verksamhet men det har också fått inspirera många utanför kommunorganisationen som exempelvis föreningsliv, näringsliv och kyrkor. Alla helsingborgare ska kunna känna sig delaktiga i arbetet för att skapa en högre livskvalitet. Helsingborgs livskvalitetsprogram är framtaget för att bygga på globala mål på lokal nivå men de anser att det är viktigt att ha realistiska mål.
– Helsingborgs stad kan inte rädda hela världen men vi kan vara en förebild och bidra med det vi kan, säger Jens Gille, chef för miljöstrategiska avdelningen.

Han fortsätter med att berätta att livskvalitetsprogrammet kompletteras av ett antal mer konkreta planer som till exempel en avfallsplan och en för lika möjligheter. Just nu pågår även arbetet med att ta fram en klimat- och energiplan som ska förtydliga nationella målsättningar och lokala prioriterade åtgärder.

Då barn och unga är en prioriterad målgrupp bedriver stadens miljöverkstad en tematisk miljöpedagogik för alla årskurser, från förskola till gymnasium.
– Det är verkligen roligt när barn och ungdomar inspirerar och lär sina föräldrar en beteendeförändring, men de ställer­ också höga krav och utmanar oss politiker att tänka större och se nya möjlig­heter, säger Lars Thunberg.

Jens Gille påpekar och uppmanar andra kommuner till att se möjligheter i ett hållbarhetsperspektiv och att våga utmana marknaden genom uppföljning och krav på upphandlingar.
– Helsingborg såg nyligen till att en ny gymnastikmatta togs fram vid en upphandling, då den sortens gymnastikmattor utan farliga mjukgörare inte gick att få fram, säger han.

Genom stickprov och besök hos leverantörer skapar de samarbete där alla parter kan känna sig trygga med vad de avtalat samt hur processen går till.

Helsingborg tror att en handlingsplan från Agenda 2030-delegationen skulle underlätta för många kommuner. De tror även att stadens eget arbete skulle kunna utvecklas av det och bli ännu bättre. Helsingborg jämför sig även med andra kommuners miljöarbete.
– Politiken har satt målet att Helsingborg ska vara ledande i miljö- och hållbarhets­arbetet och då gäller det att ligga i framkant. Detta är ett av stadens åtta huvudmål, säger Sofie Karlsborn.
Hon berättar att kommunen varje år djupanalyserar och utvärderar kommunrankningen för att kunna hitta brister i sitt eget arbete men även för att kunna få idéer och nya utmaningar genom andra kommuners arbeten.
Helsingborgs stad vann kommunrankning 2009. De har därefter staplat topplaceringar men det var först i år som de åter intog första platsen.

Therese Quennerstedt
redaktion@aktuellhallbarhet.se

Tips på konferens:

Tips på utbildning:

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.