Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är Johan Rockström optimistisk

Publicerad: 13 december 2009, 19:58

Professor Johan Rockström om varför avtalstexterna är bättre än förväntat och varför varför vi bör vara optimistiska inför veckoslutet.

Ämnen i artikeln:

Cop 15Johan Rockström

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Miljöaktuellt träffar Johan Rockström på ett semiarium i Köpenhamn under söndageftermiddagen.

Vad har du just nu för förväntningar på utgången av klimatförhandlingarna?
– För två dagar sedan var mina förväntningar väldigt låga, men jag tycker att de texter som finns på bordet nu ser betydligt bättre ut. Det finns majoritet och stöd för att köra både ett Kyotospår och ett långsiktigt Köpenhamnsspår som drar in världens utvecklingsländer och USA i ett åtagande.

– Fortfarande är siffrorna långt ifrån vad vetenskapen pekar på för att vi ska ha för att undvika stora risker att överstiga en temperatursökning på två grader. Men i Kyoto-spåret finns utsläppninsksningar på 50-95 procent till år 2050. 50 procent är för lite, men 95 procent är inte så pjåkigt. Dessutom finns det starka skrivningar om ekosystem och marknanvändning och bra skrivningar om behoven och ökningar av anslagen för finansiering. Texterna just nu är bättre än vi förväntade oss i det här läget.

Hur ser du på de kommande dygnen?
– Väldigt mycket kan hända. Ett överhängande hot är att det sker en strykning av viktiga delar, som helt kan försvinna, som ekosystemens roll för anpassning och utsläppsminskningar. Biosfären är en avgörande del av lösningen.

– Sen har vi också utmaningen att nå upp i höga mål för utsläppsminskningarna. Jag delar inte Tony Blairs syn på att vi borde skriva under det bästa som man kommer fram till. För de mål som vi kommer fram till kommer att göra en stor skillnad på typ av politik som kommer att drivas, exempelvis om vi nästan helt ska fasa ut fosilla bränslen till år 2050 eller inte. Det finns ljus i tunneln, men fortfarande mycket att vara nervös och orolig över.

Hur optimistisk är du på en skala 0-5?
– Tre… plus. Men jag tror att vi hinner gå ner ett varv innan vi går upp igen.

Utveckla.
– Man måste tyvärr förvänta sig att det blir en kollision på tisdagen när förhandlarna börjar bli hyperstressade eftersom de måste vara klara på tisdagskvällen. Det står exempelvis fortfarande 1,5-2 grader i texterna;  och 1,5 grader kommer att försvinna och det kommer att svida så ini helsike svida för de länder som inte accepterar två graders temperaturhöjning.

– Men mycket kan fortfarande hända, men det finns en känsla av positiv rörelse i förhandlingarna. På torsdag och fredag kommer förhoppningsvis lite överraskningar när statscheferna som ska tala har en joker i rockärmen och många kommer att vilja säga något, och då kommer det att vara uppåt och inte neråt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev