Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är Jönköping bäst på solcellsstöd

Publicerad: 29 januari 2010, 12:08

Det statliga stödet till solcellssystem är hett eftertraktat. Jönköpings län har lyckats bäst med ansökningarna och sopar banan med resten av landet.


Ämnen i artikeln:

Solceller

Energimyndighetens investeringsstöd för solcellsanläggningar väckte stort intresse när det introducerades i somras. Nu börjar myndigheten publicera statistik över de beviljade bidragen och redovisar bland annat hur pengarna fördelas över landet. Det står då klart att Jönköping varit aktiva i ansökningsarbetet, något som också givit resultat i mängden beviljade bidrag. Länet har i absoluta tal fått överlägset mest pengar, 12.043.200 kronor. Antalet inkomna ansökningar från länet var 40. Antalet beviljade ansökningar är sju.

Näst mest pengar har gått till Stockholms län där 24 beviljade av totalt 77 ansökningar resulterar i 7.890.340 kronor. På tredje plats kommer Skåne som med 12 beviljade av totalt 63 resulterar i 6.794.325 kronor. Sammanlagt är det hittills 47,5 miljoner kronor som utlovats. Hittills har dock bara 54.000 kronor utbetalats till ett system i Dalarna.

När solcellsstödet infördes i somras rasade ansökningarna in till Energimyndigheten. De utlovade 47,5 miljoner kronorna ”övertecknades” med ansökningar på över 100 miljoner kronor. I december beslutade därför Energimyndigheten om att fördela ytterligare 47,5 miljoner kronor. Efter den första omgången låg Jönköping bra till i statistiken. Då tillskottet på 47,5 miljoner kronor presenterades jämnades fördelningen ut något.
– Blekinge står solklart för det största uppvaknandet, de har en ökning med 365 procent jämfört med första fördelningen. Men även Gotland och Gävleborg har fått en betydande större andel, 113 procent respektive 116 procent, sa Linus Palmblad vid Energimyndigheten, i en kommentar nyligen.

I dagsläget har Energimyndigheten tagit emot nära 400 ansökningar om stödet. Det ansökta beloppet är drygt 200 miljoner kronor. Det motsvarar det belopp som beräknas avsättas totalt i stödpengar fram till slutet av 2011.

Läs mer statistik om solcellsstödet på Energimyndighetens webbplats. 

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Solceller

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.