Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är Jordens Vänner inte längre Carlgrens vän

Publicerad: 3 december 2009, 09:36

Efter Andreas Carlgrens uttalanden i Uppdrag Granskning igår har Miljöförbundet Jordens Vänner valt att avsluta sin dialog med miljöministern.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenJordens Vänner

Idag skulle Andreas Carlgren träffat miljörörelsen för ett sista samtal om klimatmötet i Köpenhamn. Men Miljöförbundet Jordens Vänner kommer inte att delta. Orsaken är Carlgrens uttalanden i gårdagens TV-program Uppdrag Granskning där Andreas Carlgren talade sig varm för stora svenska vägsatsningar. Bland annat hävdade han att det inte var vägarna som var problemet, utan de fossildrivna fordon som trafikerade dem. Detta trots att han tidigare varit starkt kritiskt till stadsnära motorvägar.
– Vi har inget förtroende för miljöministern efter gårdagens Uppdrag Granskning, där det tydligt framgår att han svikit klimatet, säger Anna Sehlin som är ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner.

Ni skickade ut ett pressmeddelande bara minutrar efter Uppdrag Granskning. Hur kunde ni bestämma er så snabbt?
– Det här är något vi känt under hela hösten. Vi hyste ett stort hopp till Andreas Carlgren, men det hoppet har svalnet hela tiden. Man kan säga att gårdagens TV-program var droppen som fick bägaren att rinna över.

Vad är var det som gjorde er så upprörda på TV-programmet?
– Det var framförallt Andreas Carlgrens uttalanden om stadsmotorvägar. Tidigare har han varit starkt kritiskt, men nu är han helt med i regeringens betongpolitik.

Miljörörelsen Jordens Vänner är hittills den enda miljöorganisation som meddelat att de avbryter sin dialog med Andreas Carlgren med anledning av TV-programmet. På Greenpeace har man till exempel valt att gå en annan väg.
– Vi kommer inte att avbryta någon dialog. Men att man har en dialog behöver inte betyda att man är överens. Vi är väldigt ofta kritiska till det Andreas Carlgren säger, just därför vill vi fortsätta vår dialog, säger Greenpeace klimatchef Martina Krüger.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.