Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är julen bästa tiden att söka jobb

Publicerad: 12 december 2013, 10:08

Är du i jakt på nytt jobb, men tänkte vänta till efter jul? Då kan det löna sig att tänka om.


Julperioden är för många intensiv både yrkesmässigt och privat, och för den som tittar sig runt efter en ny arbetsplats eller nya karriärmöjligheter är det lätt att skjuta på jobbletandet tills julhetsen har lagt sig.

Men i många fall är det en bra idé att istället tänka tvärtom och lägga lite extra krut på dina ansökningar mellan varven av julmat och umgänge med släktingar.

Nätverkstillfällen

I samband med julen är det många arbetsplatser som anordnar och bjuder in kunder och partners till evenemang av olika slag, så som julfester och julluncher. Detta är ett bra tillfälle att bredda ditt kontaktnät och få reda på vad som händer inom olika organisationer, både hos andra och din egen. Kanske kan du få nys om en position hos någon annan eller en möjlighet att klättra inom det egna företaget.

Företagen letar kompetens inför det nya året

Strax efter jul är det många företag som stänger böckerna och samtidigt påbörjar ett nytt räkenskapsår. Detta innebär att nya budgetar ska bestämmas, strategiska mål ska klargöras, och i vissa fall dyker det också upp nya positioner som ska tillsättas. Se till att vara på hugget och ta reda på vad som händer inom företagen du är intresserad att jobba för.

Enklare att synas

Hade du tänkt att pausa ditt jobbsökande under julen? Det är du inte ensam om och därför har din ansökan också en större chans att sticka ut (ur den annars stora mängden) och bli läst av rekryteraren. Har du dessutom möjlighet att börja på det nya jobbet direkt ökar dina chanser ytterligare. Dock finns det en risk att rekryteraren har tagit ledigt, så ha tålamod om du inte får svar direkt.

Naturligt att vara mer personlig

Högtider ger den som söker jobb ett naturligt tillfälle att vara lite mer personlig med rekryterare, chefen, eller andra affärskontakter, något som annars kan kännas krystat eller påtvingat. Att skicka en julhälsning till personer som kan hjälpa dig i karriären är ett enkelt sätt att få folk att minnas dig, något som kan löna sig vid ett senare tillfälle. Om någon av dina ansökningar resulterar i en intervju, ökar du dina chanser att bli ihågkommen genom att skicka ett mejl och tacka för att rekryteraren tog sin tid att träffa dig.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.