Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför är kapitalflykt och skattefusk nästa stora csr-fråga

Publicerad: 23 Februari 2012, 08:45

Om stora företag betalade den skatt de borde i fattiga länder skulle vi kunna utrota fattigdomen. Det konstaterar Kristina Fröberg på Forum Syd.


Idag, torsdag, arrangeras konferensen Social Responsibility Day 2012 på Grand Hotel i Stockholm. En av talarna på scenen under förmiddagen var Kristina Fröberg från Forum Syd som berättade varför kapitalflykt och skatteflykt är nästa stora csr-fråga (corporate social responsibility, det vill säga företagens sociala ansvarstagande).

Och egentligen är ekvationen ganska enkel. Om stora multinationella företag vill ta socialt ansvar så är en bra start att betala skatt i de länder där de verkar. Detta låter självklart, men fakutm är att uppfinningsrikedomen är stor och att de flesta stora företag gör vad de kan för att komma undan skatter.
– Det här behöver inte alltid vara olagligt, men det handlar om etik och ansvar, säger Kristina Fröberg.

År 2008 beräknas fattiga länder förlora kapital – så kallad kapitalflykt – till ett värde av offantliga 1400 miljarder US-dollar. Delar av kapitalflykten kommer från korruption och krimnalitet. Men den allra största delen av kapitalflykten kommer från stora företags "skatteplanering". Enligt Kristina Fröberg förlorar fattiga länder 160 miljarder dollar årligen. Samtidigt räknar FN med att det behövs 40-60 miljarder för att nå milleniemålen – målen att få bort världens fattigdom.
– Det finns alltså pengar. Om företagen betalade sina skatter där de skulle så skulle fattigdomen kunna bekämpas. Därför är det viktigt att vi ser till att pengarna stannar där de ska, säger hon.

Kristina Fröberg berättar att de här frågorna börjar uppmärksammas, inte minst i USA och Storbritannien. Men i Sverige har man än så länge inte fått upp ögonen för frågorna – vare sig bland företagen eller i regeringen. Kristina Fröberg menar att de stora företagens transparens måste öka, och hon berättar om så kallade land för land-rapportering som många förespråkar.
– Land för land-rapportering bygger på att ett företag rapporterar i alla länder där man verkar. Idag rapporterar de flesta stora företag sammanslaget och då blir det väldigt svårt att se var skatten ska betalas.

Det finns också ett lagförslag i EU för det här, men den lagen omfattar tyvärr bara företagens transaktioner till regeringar. Dessutom gäller lagen bara utvinningssektorn .
– Detta är visserligen bra för att komma åt korruption, men för att hitta skatteflykt så krävs att lagen går längre.

På Social Responsibility Day fick Kristina Fröberg  svara på ett antal frågor.

Som vad man som företag ska göra för att ta ansvar?
– Det första man ska göra är att skapa en skattepolicy som är transparent och där man rapporterar land för land. Till detta kan man sedan lägga en uppförandekod som berätta vad som är ok för företaget och vad som inte är det.

Vad kan regeringen göra för att komma åt problemet?
– Det finns en stor potential här. Det första regeringen bör göra är att föra diskussionen i ministerrådet så att den nya lagen utvidgas så att man också kommer åt skatteflykt.

Du säger att Sverige halkat efter i den här frågan. Hur dåliga är vi egentligen?
– Det finns inga siffror på det här, men man kan konstatera att regeringen inte driver de här frågorna alls. I varje fall inte som andra länder. I USA och Storbritannien har man kommit mycket längre och där är de flesta medvetna om hur deras företags skatteflykt påverkar i fattiga länder. Inte heller svenska företag har börjat ta tag i de här sakerna än, inte som andra länder i varje fall.

Kristina Fröberg tycker att svenska företag måste gå före eventuell lagstiftning.
– Också svenska företag måste förstå att skattefrågan är en viktig del av företagets csr-arbete. Den här frågan kommer att få ett ökat fokus, därför är det bra att gå före eventuella lagstiftningar. Inte minst så ger det bra goodwill, säger hon och nämner Vodafone, Rio Tinto, Anglo American och KPMG som exempel på stora bolag som integrerat skattefrågan i sitt csr-arbete och som rapporterar enligt land för land-principen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.