Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är ministern skeptisk till skogstoppmötet

Publicerad: 15 juni 2011, 07:31

Igår startade skogstoppmötet i Oslo med sikte på att ta fram en europeisk skogskonvention. Sverige som länge varit motståndare till en gemensam politik gav med sig efter att ha fått igenom ett antal förbehåll.


Ämnen i artikeln:

Eskil Erlandsson

Igår öppnade det europeiska toppmötet om en framtida skogskonvention. På mötet finns representanter från 43 europeiska länder, varav 18 ministrar. Sverige representeras av landsbygdsminister Eskil Erlandson

Mötet leds av den norske Lantbruksministern Lars Peder Brekk och den spanske miljöministern Rosa Aguilar Rivero. Målet är att skriva under ett protokoll som ger mandat att förhandla fram en konvention för ett hållbart skogsbruk, senast år 2013.

Förhandlingarna förs inom ramen för Forest Europe, en organisation som grundades för 20 år sedan i syfte att utveckla ett hållbart skogsbruk och lyfta fram skogens icke-ekonomiska värden.

Några få länder har varit skeptiska till Osloinitiativet, däribland Sverige. Regeringen ser risker med att man skapar en ­europeisk skogspolitik som konkurrerar med den svenska. Landbygdsminister Eskil Erlandsson är ängslig för att man inkräktar på den nationella kompetensen

I början av juni gav dock Sverige upp sitt motstånd efter att fått igenom flera förbehåll till förhandlingarna. Det rör till exempel betydelsen av ett fortsatt nationellt självbestämmande och att konventionen inte får leda till ökade administrativa bördor för skogsföretagen.

– […] För mig är det nationella självbestämmandet kring skogen viktigt, och ett eventuellt framtida rättsligt bindande avtal på skogsområdet får därför inte strida mot den avreglerade svenska skogsbruksmodellen, eller leda till en ökad regelbörda för de svenska företagen, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i ett pressmeddelande.

Det nya skogsavtalet är bland annat tänkt att innehålla regler för ett hållbart skogsbruk och se över nationella program för områdesskydd och metoder för att sätta ett ekonomiskt värde på ekosystemtjänster från skogen.

Ett färdigt protokoll ska undertecknas onsdag eftermiddag.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eskil Erlandsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.