Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför är ”närproducerat” en klimatmyt

Publicerad: 17 Oktober 2011, 06:48

Köper du närproducerat för att minska din klimatpåverkan. Då har du gått på en myt.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Det är TT som frågat ett antal experter om närproducerade livsmedel gynnar klimatet. Slutsatsen är att det långt ifrån är självklart att närproducerade varor gynnar klimatet.
– Ur klimatsynpunkt kan man inte hävda att närproducerat är bättre, säger SLU-professorn Lena Ekelund Axelson till TT.

Att många, 85 procent, väljer närproducerat av klimathänsyn visar en studie som Coop har gjort bland sina kunder. Men att bara fokusera på transportsträckan ger inte en rättvisande bild – då transporten bara utgör en  marginell del av varans totala klimat- och miljöpåverkan.
– Närproducerat sätter fokus på transportsträckan, men när det gäller total miljöpåverkan är det bättre att köpa ekologiskt långt bortifrån än att köpa något som är konventionellt odlat i Sverige, säger Naturskyddsföreningens agronom Emelie Hansson till TT.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.