Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är poppeln det perfekta biobränslet

Publicerad: 24 augusti 2012, 06:37

Poppel har en stor potential för framtida produktion av biomassa. Det slår SLU fast nya studier.


Poppeln är en trädart som inte är särskilt vanlig i Sverige, även om man försökte introducera den för tillverkning av tändstickor på 1950-talet. Nu har forskare vid SLU emellertid kommit fram till att poppeln är perfekt att använda för att möta de ökande kraven på biomassa.
– Poppel är en av de trädarter i Sverige som har högst tillväxt, säger professor Tord Johansson vid Institutionen för energi och teknik på SLU.

Poppelproduktion. Foto: Tord Johansson/SLU

Poppeln kan slutavverkas som biobränsla redan efter tio till femton år. Vilket kan jämföras med de 25 år det tar innan trädet är lämpligt som timmer eller massaved. Poppeln har dessutom flera fördelar som biobränsle. Den är ytterst enkelt att etablera, framförallt i södra och mellersta delarna av landet. Dessutom kan även stubbar och rötter användas som biobassa. En medelstams torrvikt låg på 248 kilo, vilket gör att man under en omloppstid kan producera 142 ton torrsubstans per hektar. Till detta kommer stubb- och rotbiomassan där man kan få ytterligare 35 respektive 12 ton torrsubstans.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.