Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är solpanelerna totalt slutsålda

Publicerad: 30 november 2009, 12:38

Tyskar med solkraftsambitioner har det inte lätt. Handeln är helt tömd på solpaneler och kringutrustning. Gissa varför.


Ämnen i artikeln:

Solceller

Under 2009 har tyskarna tillfört närmare 3GW elektricitet till elnätet med hjälp av solpaneler, enligt branschorganisationen BSW. Den exakta siffran är inte fastställd men på BSW vet man åtminstone en sak – tillförseln kommer inte att överstiga 3GW. Orsaken är att det helt enkelt inte finns några solpaneler eller annan nödvändig utrustning att köpa kvar i landet, skriver Cleantechnica.com.

Orsaken är de generösa inmatningstarifferna som införts i Tyskland. När inmatningstarifferna infördes 2003 ersattes en nettoproducent med motsvarande tre gånger den normala kostnaden för elektriciteten. Den ersättningen har sedan dess sänkts till motsvarande den dubbla kostnaden. 2010 sänks ersättningen ytterligare 10 procent och har bidragit till en rusning efter solpaneler under slutet av året, ackompanjerat av en återhämtning efter den finansiella krisen.

2008
installerades 1,6 GW kapacitet i form av solkraft varpå den sammanlagda tyska solkraftsproduktionen uppgick till 5,3GW, enligt Cleantechnica motsvarande en tredjedel av den globala produktionen på 15GW. Till följd av den kraftiga uppgången i år kan den tyska andelen av den globala produktionen växa till hälften.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Solceller

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.