Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför är solrevolutionen här

Publicerad: 3 februari 2012, 09:23

Priset på solpaneler är i fritt fall. Och för första gången är el från solpaneler billigare än el från dieselgeneratorer. Något som kan skapa en ”solenergirevolution” i världens utvecklingsländer


Ämnen i artikeln:

Solenergi

Färska siffror från analysföretaget Bloomberg New Energy Finance, BNEF, visar att priset på solpaneler föll nästan 50 procent 2011. Jämför man med 2008 är priset på solpaneler idag bara en fjärdedel. Enligt New Scientist har det här prisraset gjort att solpaneler idag är en kostnadseffektiv energiteknik som kan komma att konkurrera ut det utspridda bruket av dieslegeneratorer i utvecklingsländer.

New Scientist berättar också om situationen i Indien, där över 25 procent av befolkningen saknar tillgång till el från elnätet enligt International Energy Agency. Också de som är uppkopplade mot det nationella elnätet drabbas ofta av omfattande strömavbrott. Detta har gjort att en stor del av landets befolkning och företag förlitar sig på dieselgeneratorer – vilket förstås ger höga utsläpp av koldioxid och en rad hälsoproblem hos befolkningen.

Nu tycks emellertid elgeneratorerna vara på väg bort. Istället ersätts de med solpaneler. Förklaringen är förstås priset. BNEF:s beräkningar säger att priset på el från solpaneler idag ligger på 8,78 rupee per kilowatt-timme vilket kan jämföras med dieselgeneratorns kilowatt-timme som kostar 17 rupees.

BNEF
förutspår nu en revolution för solpaneler – främst i utvecklingsländerna. Enligt analysföretaget är solenergi nu är billigare än diesel i alla länder som är lika varma som Spanien eller varmar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Solenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News